Vredespaleis, Den Haag

Het Vredespaleis is een van de meest gefotografeerde gebouwen van Den Haag. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Franse Lille waar een mooie kopie van het gebouw staat.

Gebouw Vredespaleis

Beide gebouwen zijn van dezelfde architect, de Franse Louis Cordonnier uit Lille. Het Vredespaleis maakt hij in 1913 als eerst. Een jaloersmakende opdracht, want meer dan 200 architecten dienen een ontwerp in voor dit prestigieuze gebouw. De jury van de succesvolle prijsvraag kiest uit alle inzendingen zes kanshebbers. Uiteindelijk vallen de juryleden, onder leiding van de beroemde architect Pierre Cuypers, voor het klassieke ontwerp van de Franse architect. Leuk: je kunt bekijken hoe het Vredespaleis er ook uit had kunnen zien, want de genomineerde ontwerpen zijn bewaard gebleven.

Ontwerp Vredespaleis

Het Vredespaleis belichaamt de droom van wereldvrede na alle gewelddadige oorlogen die Europa heeft doorstaan. Met als idee dat geschillen tussen landen voortaan worden uitgevochten via internationale, juridische organisaties. De rijke staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie¬†is groot voorstander van zo’n vredestempel en schenkt daarom 1,5 miljoen dollar om het neer te zetten. Maar dit voor die tijd astronomische bedrag blijkt niet genoeg voor het rijkversierde gebouw in neorenaissancestijl. En dus wordt het ontwerp versoberd en krijgt het geen vier torens maar slechts twee. Desalniettemin is het een plaatje. Wil je dat plaatje in een andere omgeving zien? Ga dan naar de Kamer van Koophandel in Lille; de kenmerkende klokkentoren die overal bovenuit steekt, is een tweelingbroer van die van het Vredespaleis. En ook het stadhuis van Duinkerke, eveneens van de Franse architect, komt duidelijk uit dezelfde familie.

Vredespaleis bezoeken

Carnegieplein 2
2517 KJ Den Haag
Bezoekersinformatie Vredespaleis