Verborgen parels in Nederland

De meeste unieke gebouwen zijn lokaal vaak wel bekend, maar daarbuiten zijn ze vaak nog onbekend. Laat je verrassen!
Het Trippenhuis is het grootste 17e-eeuwse woonhuis in Amsterdam. Op het gebouw zie je talloze verwijzingen naar de eerste eigenaren; twee rijke wapenhandelaren. 
Het Schip is zo uniek dat het museum dat in het gebouw zit draait om dit bouwkundig hoogstandje. Het gebouw, dat inderdaad de vorm heeft van een schip, barst van de uitbundige versieringen.
De Kaerskorf uit 1598 ziet er typisch Hollandse renaissance uit. Maar had in de 19e eeuw nog een hele andere aanblik.
Het gotische Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar had een behoorlijk budget voor zijn woning dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.
In Delft is een 16e-eeuwse toren omgetoverd tot clubgebouw van roeivereniging De Delftsche Sport (DDS). Het ontwerp kwam van Han van Meegeren, later beroemd als meestervervalser van Vermeer. En ook hier is echt niet van nep te onderscheiden. 
Delft heeft voor zo'n kleine stad behoorlijk veelzijdige architectuur en dat is vooral te danken aan een paar getalenteerde TU-studenten. Het botenhuis van Laga uit 1926 is het duidelijkste voorbeeld van de Amsterdamse Schoolstijl in Delft. 
Het Pageshuis is een van de weinige gebouwen in Den Haag met een trapgevel. Het werd oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor een kanonmaker in de Tachtigjarige Oorlog. 
Mooi of niet, origineel is het zeker: een geveldecoratie in de vorm van een gouden baljurk. Het is een opvallende verschijning in de Kettingstraat. 
De voormalige Hoge Raad staat ook wel bekend als Huis Huguetan. Mevrouw Adriana Margaretha Huguetan, een rijke bankiersdochter, liet het pand namelijk bouwen. Bij een verbouwing ontstond ernaast het smalste pandje van Den Haag.
Op Open Monumentendag neem je een uniek kijkje in dit super de luxe hotel.
Een geweldig voorbeeld van industrieel erfgoed is de watertoren uit 1882 van Dordrecht. De toren en het pomphuis zijn omgebouwd tot hotel-restaurant Villa Augustus. 
Het gigantische Groothandelsgebouw uit 1953 werd gebouwd als kantoorruimte voor verschillende bedrijven. Het immense pand werd het symbool van de wederopbouw van de stad. Zo moest het 'nieuwe' Rotterdam eruit komen te zien.
Hotel New York is een begrip in Rotterdam en omgeving. In de 19e eeuw vertrokken vanaf dit punt de stoomschepen naar New York. Nu is het hotel een culinaire hotspot op de populaire Wilhelminapier.
Het is nu maar een kleine jongen in Rotterdam, maar in 1898 was het Witte Huis de eerste wolkenkrabber van Nederland. Het was voor die tijd ongekend hoog: 43 meter. Op Open Monumentendag kun je vaak een kijkje nemen op het dakterras.
Het Huisje van Sluijmer is een hypermodern gebouw van staal en glas, midden in het historische centrum van Utrecht.
Dit is het grootste bakstenen gebouw van Nederland! Vanwege zijn vorm vooral bekend als De Inktpot. Het gebouw uit 1921 is al helemaal uniek omdat er een ufo op het dak ligt.