Villa Rams Woerthe, Steenwijk

In de mooie, luxe villa uit 1899 kijk je je ogen uit. Maar eerst even over de bijzondere naam van de woning: de villa stond vroeger op woerthen (weidegronden) van de burgemeester, namelijk burgemeester Ram. Juist, Rams Woerthe dus. Je hoort meer tijdens de audiotour door het gebouw.

Gebouw Rams Woerthe

De steenrijke houthandelaar Jan Hendrick Tromp Meesters en zijn vrouw Anna Catharine kopen de grond en schrijven een prijsvraag uit voor het ontwerp van het paleisje dat hier moet komen. Winnaar is Dolf van Gendt, vooral bekend van het Amsterdamse Concertgebouw. Hij ontwerpt de villa in eclectische stijl, oftewel van alles wat; je ziet een combinatie van een Engelse cottage en een chalet met tal van decoraties in sierlijke jugendstil.

Binnen zie je pas echt goed hoe exorbitant rijk deze familie is. Via de monumentale hal kom je in imposante kamers als de eetzaal, de herenkamer en de serre. Vanuit de salon, natuurlijk in jugendstil, kijk je uit op de herten in een (10 hectare groot!) park. En je ziet tal van werken van bekende kunstenaars in die dagen, het mocht allemaal wat kosten. Bijvoorbeeld de glas-in-loodvoorstellingen van A. Le Comte en de muurschilderingen van Co Breman. En het mooie smeedijzeren toegangshek naar de woning is van beeldhouwer Karel Cramer. Omdat Tromp Meesters al acht jaar na de oplevering overleed, zie je niet de oorspronkelijke meubels in het huis. Het werd daarna namelijk niet meer bewoond, maar deed dienst als stadhuis. Om een beeld te geven van hoe de familie woonde, zijn meubels van rond 1900 in de woning geplaatst.

Villa Rams Woerthe bezoeken

Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk

Audiotour

Tijdens de audiotour komt het luxueuze woonhuis echt tot leven. Tip: ga ook naar het verrassend leuke Hildo Krop Museum in het souterrain. Krop maakte naam als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, maar kwam dus uit Steenwijk.