Stadsboerderij Rietveld, Delft

Ogenschijnlijk een historische gevel zoals alle andere aan het idyllische Rietveld. Maar wat je totaal niet verwacht is dat achter de voorgevel een gigantische, eeuwenoude stadsboerderij schuil gaat. En dit midden in historische centrum van Delft.

Over de boerderij

Ok, aan één ding kun je het misschien zien. Naast de voordeur zit een brede, groene poortdeur. Eeuwenlang diende deze als doorgang voor de hooiwagens en koeien. Toen liepen de koeien dus nog gewoon over het Rietveld. En dit deden ze maar liefst tot 1978, want pas in dat jaar hield het boerenbedrijf op te bestaan. Het bedrijf deed goede zaken. Eind 19e eeuw bestond de inventaris uit: 31 koeien, 2 paarden, 2 zwangere zeugen, 25 biggen en vele kippen en hanen. Opgebouwd door familie De Haas (what’s in a name). Toen Jacobus de Haas in 1885 overleed, bleef zijn vrouw achter. Deze Johanna (Jannetje) Langelaan, was heel rijk en verbouwde het pand tot zijn huidige verschijning: een groot grachtenpand met woongedeelte en stallen.

Eén grote familie

Zo’n gigantisch pand biedt natuurlijk genoeg plek voor een grote familie. Nu denk je misschien onmiddellijk aan de Haasjes uit de 19e eeuw, omdat de gezinnen destijds vaak een stuk groter waren dan nu. Maar die familie was in omvang eigenlijk heel bescheiden. Nee, vanaf 1998 werd het pas echt een drukke bedoening. Het boerenbedrijf was allang vertrokken en het pand stond te koop. Zes bekenden van elkaar besloten als woongroep samen te gaan leven in de voormalige boerderij. Het eeuwenoude pand herbergt sindsdien appartementen die plek bieden aan vier gezinnen.

Historische details

Het gebouw is dus flink verbouwd, maar het heeft gelukkig nog steeds prachtige details die herinneren aan het boerenbedrijf. Zoals de 12 meter lange balk in de voormalige stal. Aan de achterkant van het gebouw zie je muurankers zitten. Die werden vroeger gebruikt om balken aan de gevel te verbinden en te voorkomen dat de muur ‘uitwijkt’.

Naar de Stadsboerderij

Wil je het gebouw van binnen bekijken? De Stadsboerderij doet ieder jaar mee aan het leuke festival Delft Fringe. Tijdens het festival treden beginnende artiesten op, zoals muzikanten, toneelspelers en cabaretiers.