Stadhuis Middelburg

Het is er niet aan af te zien, maar het mooie, oude centrum werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Ook het stadhuis werd getroffen, maar gelukkig bleven de buitenmuren staan. Het  middeleeuwse gebouw is nog steeds het stralend middelpunt op de Markt. 

Het stadhuis met zijn torentjes, rood-witte luiken en gotische vensters doet een beetje denken aan Vlaamse architectuur. En dit is niet gek, want het werd gebouwd door de Mechelse familie Keldermans. Zelfs door verschillende generaties, want de familie begon al in 1452 maar moest stoppen vanwege een grote brand in 1492, en maakte het gebouw pas in 1520 af. De jaren daarna onderging het stadhuis nog een hoop verbouwingen en verfraaiingen.

In 1884 restaureerde de bekende architect Pierre Cuypers het stadhuis. Uit zijn atelier komen bijvoorbeeld de vijfentwintig beelden van graven en gravinnen van Zeeland (zijn beelden vervingen de 16e-eeuwse exemplaren op de voorgevel). Boven de Vleeshal – gevestigd in het stadhuis – maakte Cuypers een beeldje van koningin Wilhelmina met prinses Juliana op de arm. Dit kwam de katholieke architect op heel wat kritiek te staan, want het tafereel doet nogal denken aan een Madonna met kind. Ook repareerde de architect de toren van het stadhuis. Leuk om te weten: Middelburgers noemen de toren Malle Betje omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan.

Na het bombardement op Middelburg werden de gotische gevels hersteld en nieuwbouw toegevoegd. Momenteel zit het University College Roosevelt in het oude stadhuis. En in de Vleeshal kun je bijzondere videoprojecties bekijken van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg (gratis met Museumkaart).

Stadhuis Middelburg bezoeken

Lange Noordstraat 1
4331 CB Middelburg

Wil je het stadhuis bezoeken? Dan kun je een stadswandeling boeken waarbij je ook een stop maakt in het stadhuis.


Bekijk ook