Smalste huis van Nederland

Het smalste huis van Nederland vind je in Amsterdam. Niet heel verrassend, want veel huizen in de hoofdstad zijn supersmal. En dat heeft een reden. In de 17e eeuw moest je in Amsterdam namelijk belasting betalen op basis van de breedte van de gevel. Dus hoe smaller het huis, hoe minder belasting je betaalde.

Het piepkleine huisje uit 1738 vind je aan de Oude Hoogstraat. Het is slechts 2 meter breed (maar wel 5 meter diep) en heeft een typisch Amsterdamse tuitgevel. Er zit nu een theehuis in. Pal ernaast zie je overigens een van de bekendste poorten van Amsterdam: de poort naar de Waalse Kerk. Deze poort uit 1616 werd ontworpen door de beroemde Hendrik de Keyser en diende als doorgang voor uitvaartdiensten.

Er is wel altijd discussie over of het pand aan de Oude Hoogstraat nu wel echt het smalste huis is (volgens sommigen zelfs van Europa). Veel mensen beweren dat je juist op Singel 7 moet zijn. Maar deze woning is weliswaar maar ongeveer 1 meter breed, maar wat je ziet is de achtergevel. De voorkant is veel breder. Daarom zou dit niet het smalste huis zijn, maar de smalste gevel van Amsterdam. Een ander ‘smal huis’ dat vaak wordt genoemd is het kleine Trippenhuis, vlak om de hoek van het theehuis. Dat pandje heeft een mooie lijstgevel van slechts 2.44 meter breed. Het piepsmalle huisje staat pal tegenover het imposante Trippenhuis, grappig genoeg juist het breedste woonhuis van Amsterdam.

Het smalste huis bezichtigen

Adres: Oude Hoogstraat 22, 1012 CE Amsterdam

Er zit nu een theehuis in het smalste huisje van Nederland.