Rondleidingen in bijzondere gebouwen

Bekijk (individuele) rondleidingen die je kunt volgen in bijzondere en beroemde gebouwen. Bijvoorbeeld een leuke rondleiding met een gids of een interessante audiotour. Maar ook andere speciale activiteiten waarbij je wordt meegenomen in de verhalen van een gebouw of stad.

Noord-Holland

Volg een rondleiding door het Stadsarchief Amsterdam in het imposante gebouw De Bazel, vernoemd naar zijn architect.
Het Schip heeft inderdaad de vorm van een schip en barst van de uitbundige versieringen. Via de leuke rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van het bijzondere gebouw.
Het Paleis op de Dam wordt gezien als het grootste en meest prestigieuze gebouw van de 17e eeuw. Je kunt een leuke audiotour volgen door het gebouw.
Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Centraal Station van Amsterdam, de gebouwen lijken ook wel op elkaar.
Nederland barst van de mooie, historische stadhuizen, maar heeft ook moderne hoogstandjes. En dan heb je het al snel over het raadhuis van Hilversum. Je kunt een rondleiding volgen door het rijksmonument.
Het Muiderslot voldoet helemaal aan het romantische beeld dat je van een middeleeuws kasteel hebt. De Hollandse graaf Floris V laat het rond 1285 bouwen. Je kunt het Muiderslot bezoeken; er zijn meerdere audiotours beschikbaar.

Zuid-Holland

Via de audiotour kom je van alles te weten over het huis en zijn eigenaar, Lambert van Meerten.
In Delft kun je een kijkje nemen in het huis van de (onterecht) onbekende kunstschilder van de 19e eeuw.
Verstopt in de bocht van Kneuterdijk staat een klein paleis. Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna hebben er gewoond. Eens per maand kun je een rondleiding volgen door het gebouw.
Het Binnenhof is al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland. Met een van de oudste gebouwen van Den Haag: de Ridderzaal uit 1280. Destijds een feestpaleis, tegenwoordig stralend middelpunt tijdens Prinsjesdag. 
Het gebouw aan de mooie Lange Voorhout valt nogal uit de toon bij de historische buurpanden. Toch is het gebouw bijzonder, en er zijn leuke details in verwerkt. 
Een aantal dagen per jaar kun je met een gids het Vredespaleis bezoeken. Je hoort dan alles over het gebouw, de instellingen die er gehuisvest zijn en kunstwerken die door verschillende landen zijn geschonken.
Volg een audiotour door Huis van Gijn. Je ontdekt hoe de woning eruitziet van een rijke zakenman uit de 19e eeuw met verzamelwoede. Het huis is overladen met schilderijen, wapens, modelschepen en meer.
Dit is typisch zo'n museum waar je geen uren voor nodig hebt en toch een heel leuk inkijkje krijgt in de geschiedenis. Tijdens je bezoek vertelt de gastheer of gastvrouw je graag over de mooie historische woning.
De Euromast werd in 1960 gebouwd en meteen het hoogste bouwwerk van Rotterdam. De toren werd speciaal neergezet voor de Floriade, de internationale bloemenexpo. De Euromast is nog steeds de hoogste uitkijktoren van Nederland.
Het is het eerste kunstdepot ter wéreld dat publiekelijk toegankelijk is. In 2021 geopend en nu al beroemd. Volg de instaprondleiding om een depotruimte te bezoeken.
Deze villa uit 1933 zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur. Volg de leuke audiotour door de woning.
De opvallende, kleurrijke kubuswoningen uit 1984 worden nog steeds bewoond. En er is een leuke museumwoning die je kunt bezoeken, de Kijk-Kubus.
Bij op de oplevering in 1931 was de Van Nelle Fabriek de modernste fabriek van Nederland. Dankzij de gigantische glasgevel wordt het gebouw ook wel Het Glazen Paleis genoemd.

Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

De imposante gotische kathedraal in Den Bosch valt op door haar omvang en rijke versieringen, maar vooral haar unieke beelden.
Elke dag is er een gastheer of gastvrouw aanwezig in het Cuypershuis om je meenemen in het verhaal van Cuypers. Leer de beroemde architect écht kennen.
Het is er niet aan af te zien, maar het mooie, oude centrum van Middelburg werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Ook het stadhuis werd getroffen, maar gelukkig bleven de buitenmuren staan. 
De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld.
DePetrus laat maar weer eens zien dat boeken en kerken toch wel erg goed samengaan. Maar niet alleen de bibliotheek huist in dit prachtige 19e-eeuwse kerkgebouw.

Utrecht

Een waar sprookjeskasteel uit de 19e eeuw dat van binnen werkelijk over de top is gedecoreerd. Dat kun je wel toevertrouwen aan de beroemde architect Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum en Amsterdam CS ontwierp.
De verhalen tijdens de rondleiding over de vrijgevochten 18e-eeuwse Belle van Zuylen maken het kasteel alleen al een bezoek waard. En daar komt het prachtige, antieke interieur nog eens bij.
Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Je kunt een leuke toer volgen door het voormalige postkantoor uit 1924.
De monumentale Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht en de hoogste kerktoren van Nederland. De toren is te bezoeken met een rondleiding. En je kunt ook een uniek kijkje nemen ónder het eeuwenoude Domplein.
Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur. Volg de audiotour door het leuke huis.
Dit stadspaleis was bedoeld voor paus Adrianus VI; de enige Nederlandse paus ooit. Je kunt een leuke rondleiding met gids volgen door het gebouw.
Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. Je kunt een leuke audiotour volgen door de bijzondere woning dat het zelfs heeft gehaald tot de Werelderfgoedlijst.
Tot en met 12 mei 2024 kun je naar de leuke tentoonstelling De getekende stad in het Utrechts Archief. Je dompelt je via eeuwenoude tekeningen onder in het Utrechtse leven van vroeger.

Gelderland, Overijssel

Het Jachthuis Sint Hubertus op de Veluwe is een plaatje. Berlage ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook de vijver en het interieur van het jachtslot.
Het Stedelijk Museum Kampen zit in het voormalige raadhuis van de stad. Je kunt er de prachtige 16-eeuwse Schepenzaal bewonderen.
Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is een van de meest spraakmakende gebouwen van Nederland. Het is alleen te bezoeken met gids, een aanrader!
In de mooie, luxe villa uit 1899 kijk je je ogen uit. Je hoort alles over de inrichting en geschiedenis van het gebouw tijdens de audiotour.
In Zutphen kun je gratis binnenlopen bij de Burgerzaal; een middeleeuws gebouw dat vele bestemmingen kende. Je wordt ontvangen door vrijwilligers die je graag meer vertellen over het historische pand.

Friesland, Groningen, Drenthe

In de 18e eeuw besloot ene Eise Eisinga om het complete zonnestelsel na te bouwen in zijn woonkamer. ’Help mijn man is klusser avant-la-lettre’. 
De gids brengt je naar de mooiste vertrekken van de de burcht en naar het verrassende rijtuigmuseum.
Veenhuizen was in de 19e eeuw een zogenaamde Kolonie van Weldadigheid. Maak een audiotour langs monumentale panden van weleer.

Bekijk ook

Bekijk leuke landelijke evenementen die in het teken staan van architectuur en erfgoed.