Leuke tours in gebouwen

Vind je het leuk om een (audio)tour te volgen in een bijzonder gebouw, zodat je meer te weten komt over de architect, bouwstijl of de bewoners van het pand? Bekijk mijn tips.  

Het Binnenhof, Den Haag

Niet te missen natuurlijk, al van oudsher het politieke centrum van Nederland. Met een van de oudste gebouwen van Den Haag, de Ridderzaal, destijds gebouwd als feestpaleis. Lees meer over de rondleidingen over het Binnenhof.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

De wereldberoemde fabrieksgebouw voor koffie, thee en tabak was in 1930 hypermodern. Dankzij zijn mega glazen pui wordt het ook wel het Glazen Paleis genoemd. De gids laat je kennismaken met het gebouw, de architect en de filosofie achter de Van Nelle Fabriek. Lees meer over de Van Nelle Fabriek rondleiding.

LocHal, Tilburg

De gloednieuwe LocHal werd in 2019 werd het pand uitgeroepen tot gebouw van de wereld! Grootste gebruiker van de voormalige fabriekshal voor locomotieven is de Tilburgse bibliotheek. De gids neemt je mee langs onder andere de podia, labs en expositieruimtes. Lees meer over de rondleiding in de LocHal.

Het Schip, Amsterdam

De woningen in een van de eerste sociale woningbouwcomplexen van Nederland werden onthaald als ‘paleizen voor arbeiders’. Het Schip is dan ook een fantastisch gebouw, je weet niet wat je ziet!

De gids vertelt je van alles over de geschiedenis van het Schip en het geweldige ontwerp van het gebouw. Ook zie je een volledige ingerichte museumwoning. Lees meer over het rondje Schip.

Rijksmuseum, Amsterdam

En een tip voor de bijzondere audiotour door het Rijksmuseum. Terwijl iedereen voor de Nachtwacht staat te dringen, zie jij waar de initialen van Rembrandt zijn verwerkt in de prachtige eregalerij. Ook krijg je uitleg over onder andere de muurschilderingen. Je kunt de tour gratis downloaden op je smartphone, of in het museum een toestel huren. Bekijk de website van het Rijksmuseum.

Villa Rams Woerthe, Steenwijk

Als je Villa Rams Woerthe bezoekt, lijkt het wel of je op visite bent in de mooie 19e-eeuwse villa. Je belt aan, wordt gastvrij ontvangen en je mag in het museum zitten op de stoelen, lades opentrekken en doen alsof je thuis bent. Je krijgt zelfs thee geserveerd in de mooie salon. Via de audiotour hoor je anekdotes over het bijzondere art nouveau gebouw en de familie.

In het souterrain zit het het leuke Hildo Krop Museum, deze veelzijdige kunstenaar maakte naam als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Bekijk de bezoekersinformatie  van museumhuis Rams Woerthe.

Huis Sonneveld, Rotterdam

Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. Nu bekend als Huis Sonneveld. De woning zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur.

Meer weten over de Sonneveldjes, hun hypermoderne woning, en de architect van het mooie gebouw? Volg de leuke audiotour door Huis Sonneveld.

Rietveld Schröderhuis, Utrecht

Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld en de grote liefde van de architect, Truus Schröder. Ze hadden allebei uitgesproken ideeën over het huis en dat zie je duidelijk terug. Rietveld ontwierp ook het interieur. Je ziet in het huis dan ook veel originele meubelen, waaronder de zigzagstoel en de beroemde rood-blauwe stoel.

Tijdens de rondleiding door de hypermoderne villa zie je hoe vernuftig het ontworpen is. De tours zijn populair, dus je moet wel van te voren reserveren. Lees meer over de rondleiding in het Rietveld Schröderhuis.

Kubuswoningen, Rotterdam

De opvallende kubuswoningen boven de drukke weg Blaak, zijn niet te missen. De vrolijk gekleurde huizen uit de jaren 80 worden nog steeds bewoond.

Wil je een idee krijgen hoe het is om in het kleine, scheve huis te wonen? Bezoek dan de leuke museumwoning Kijk-Kubus. Via beeldschermen en een maquette kom je meer te weten over het gebouw.