Tours in gebouwen

Vind je het leuk om een rondleiding of audiotour te volgen in een bijzonder of beroemd gebouw? Bekijk mijn tips.  

AMSTERDAM

Het Schip

Zo’n gebouw heb je nog nooit gezien; het heeft daadwerkelijk de vorm van een schip, een compleet nutteloze (kerkachtige) toren en een uitbouw in de vorm van een sigaar om maar wat te noemen. De gids vertelt je van alles over de geschiedenis van en het geweldige ontwerp van het gebouw en je ziet een volledige ingerichte museumwoning. Lees meer over het Schip.

Paleis op de Dam

In het voormalige paleis van koning Lodewijk Napoleon kun je een audiotour volgen. Je hoort meer over de koning, zijn slechte huwelijk (de slaapkamer van zijn vrouw was letterlijk aan de andere kant van het paleis) en het prachtige gebouw dat oorspronkelijk het stadhuis van Amsterdam was. Lees meer over Paleis op de Dam.

Rijksmuseum

In het Rijks kun je een audiotour volgen over het gebouw. Terwijl iedereen voor de Nachtwacht staat te dringen, zie jij waar de initialen van Rembrandt zijn verwerkt in de prachtige eregalerij. Ook krijg je uitleg over de muurschilderingen en andere bijzondere details van de beroemde architect Pierre Cuypers. Lees meer over het Rijksmuseum.

DELFT

Museumwoning Tetar

In Delft kun je een kijkje nemen in de voormalige woning van Paul Tetar van Elven. Wie? Precies, zo ongeveer de meest onbekende kunstschilder van de 19e eeuw. Zodra je binnenkomt in het lieflijke museum word je gevraagd of je het leuk vindt als er wat wordt verteld. Dat is een aanrader! Lees meer over museum Tetar van Elven.

DORDRECHT

Huis van Gijn

De 19e-eeuwse Simon van Gijn was bankier, jurist en rijk. Dit zie je duidelijk terug aan het luxe woonhuis aan de Nieuwe Haven in Dordrecht. De audiotour neemt je mee door alle weelde en de overdadige verzamelingen van meneer Van Gijn. Lees meer over Huis van Gijn.

DEN HAAG

Het Binnenhof

Niet te missen, al van oudsher het politieke centrum van Nederland. Tijdens de rondleiding van ProDemos kom je onder andere in de Ridderzaal  (een van de oudste gebouwen van Den Haag) waar de koning zijn troonrede houdt tijdens Prinsjesdag. Lees meer over de Ridderzaal.

HAARZUILENS

Kasteel de Haar

In het geweldige sprookjeskasteel De Haar staan op elke kamer vrijwilligers die je enthousiast alle ins & outs vertellen over het kasteel, zijn bewoners en de beroemde architect Pierre Cuypers. Lees meer over Kasteel de Haar.

FRANEKER

Planetarium

Op een dag besloot ene Eise Eisinga uit Franeker om het complete zonnestelsel na te bouwen in zijn woonkamer. Het is nog steeds te bewonderen in zijn historistische grachtenpand en je krijgt uitgebreide uitleg over hoe het slimme radarsysteem in elkaar zit. Lees meer over het Planetarium.

ROTTERDAM

Van Nelle Fabriek

De wereldberoemde fabrieksgebouw voor koffie, thee en tabak was in 1930 hypermodern. Dankzij zijn mega glazen pui wordt het ook wel het Glazen Paleis genoemd. De gids van Urban Guides laat je kennismaken met het gebouw, de architect en de filosofie achter de Van Nelle Fabriek. Lees meer over de Van Nelle Fabriek.

Huis Sonneveld

Tijdens de audiotour door Huis Sonneveld hoor je alles over deze destijds hypermoderne villa van de Sonneveldjes. De villa uit 1933 zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur. Lees meer over Huis Sonneveld.

OUD-ZUILEN

Slot Zuylen

De gids van Slot Zuylen neemt je mee langs het authentieke interieur en vertelt je de leukste verhalen over de stoere Belle van Zuylen. Lees meer over Slot Zuylen.

STEENWIJK

Villa Rams Woerthe

Als je villa Rams Woerthe bezoekt, lijkt het wel of je op visite bent bij de steenrijke familie in de 19e-eeuwse villa. Via de audiotour hoor je alles over de familie en natuurlijk het bijzondere gebouw uit 1899. Lees meer over villa Rams Woerthe.

UTRECHT

Paushuize

Dit stadspaleis is gebouwd voor de eerste en enige paus van Nederland… alleen heeft er zelf nooit gewoond. Laat je meenemen door de prachtige vertrekken en kom alles te weten over de paus en zijn roerige leven. Lees meer over Paushuize.

Rietveld Schröderhuis

Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. De unieke woning zit vol slimme en praktische oplossingen. Je hoort er alles over tijdens de tour. Lees meer over het Rietveld Schröderhuis.

TILBURG

LocHal

Ontdek de voormalige werkplaats voor locomotieven. De gids vertelt je tijdens de tour van alles over de bibliotheek in het gebouw en het verleden van het gebouw dat in 2019 werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld! Lees meer over de LocHal.