Rondleidingen in gebouwen

Vind je het leuk om een rondleiding te volgen in een bijzonder of beroemd gebouw? Bekijk mijn tips.  

In coronatijd gaan de rondleidingen voorlopig niet door.
Terwijl iedereen naar de Nachtwacht staat te kijken, hoor jij alles over de Eregalerij waarin het beroemde schilderij van Rembrandt hangt. De speciale audiotour over het museumgebouw neemt je mee langs de architectonische hoogtepunten van het Rijks.
Het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw is nu een toeristische trekpleister. Het werd oorspronkelijk ontworpen als stadhuis van Amsterdam, pas in de 19e eeuw werd het omgevormd tot paleis.
Zo’n gebouw heb je nog nooit gezien. Het heeft daadwerkelijk de vorm van een schip, een compleet nutteloze toren en een uitbouw in de vorm van een sigaar. Ieder uur kun je met een gids een rondje maken door het bijzondere gebouw uit 1924.
Huis van Meerten werd door verschillende architecten ontworpen, allemaal bevriend met de rijke bewoner van het huis. Deze Lambert van Meerten was ook kunstverzamelaar en dat zie je duidelijk terug.
In Delft kun je een kijkje nemen in de voormalige woning van Paul Tetar van Elven. Wie? Precies, zo ongeveer de meest onbekende kunstschilder van de 19e eeuw.
De 19e-eeuwse Simon van Gijn was bankier, jurist en rijk. Dit zie je duidelijk terug aan het luxe woonhuis aan de Nieuwe Haven in Dordrecht.
Het Vredespaleis is tijdens sommige weekenden en in de zomer open voor publiek. Tijdens de rondleiding vertelt een gids je over het gebouw en de organisaties die erin gehuisvest zijn.
Paleis Noordeinde wordt elke zomer een paar dagen opengesteld voor publiek. Een unieke kans om het gebouw te bezoeken, want de rest van het jaar gebruikt koning Willem-Alexander het als werkpaleis. Op elke kamer vertellen gastheren en gastvrouwen je over de mooie vorstelijke vertrekken.
Op een dag besloot ene Eise Eisinga uit Franeker om het complete zonnestelsel na te bouwen in zijn woonkamer. We hebben het over de 18e eeuw en tot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten.
In het geweldige kasteel De Haar staan in de mooie vertrekken vrijwilligers klaar om je alle ins & outs te vertellen van het kasteel. Je hoort leuke verhalen over de bewoners van het gebouw en natuurlijk de beroemde architect, Pierre Cuypers.
Nederland barst van de mooie, historische stadhuizen, maar heeft ook moderne hoogstandjes. En dan heb je het al snel over het raadhuis van Hilversum. 
Het ware geheim van dit kasteel schuilt in de inrichting ervan: het herbergt tal van originele, antieke meubelstukken, schilderijen en gebruiksvoorwerpen.
Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. Het is nu een geweldige museumwoning.
De opvallende, kleurrijke kubuswoningen uit 1984 worden nog steeds bewoond. En er is een leuke museumwoning die je kunt bezoeken.
Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. De unieke woning zit vol slimme oplossingen. Je hoort er alles over tijdens de tour.
Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur.
Je kunt een leuke rondleiding volgen door de bibliotheek van Utrecht. Er staan bijna duizend boekenkasten en meer dan driehonderd studieplekken, en je vindt er ook een filmzaal, theater en eetbar.
Dit stadspaleis is gebouwd voor de eerste en enige paus van Nederland… alleen heeft er zelf nooit gewoond. Laat je meenemen door de prachtige vertrekken en kom alles te weten over de paus en zijn roerige leven.
In museumhuis Rams Woerthe lijkt het wel of je even op visite bent in de villa. Je wordt gastvrij ontvangen en je mag zitten op de stoelen, lades opentrekken en doen alsof je thuis bent. Je krijgt zelfs thee geserveerd in de mooie salon.
De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld. Nu zit de Tilburgse bibliotheek in het gigantische pand. 
In Zutphen kun je gratis binnenlopen bij de Burgerzaal; een middeleeuws gebouw dat vele bestemmingen kende. Je wordt ontvangen door vrijwilligers die je graag meer vertellen over het historische pand.