Rondleidingen in bijzondere gebouwen

Vind je het leuk om een (audio)tour te volgen in een bijzonder of beroemd gebouw? Bekijk mijn tips.

 


DRENTHE

Audiotour Veenhuizen

Veenhuizen
Veenhuizen_IMG_2295_cr

Veenhuizen was in de 19e eeuw een zogenaamde kolonie van Weldadigheid. Wezen, bedelaars en landlopers verbleven hier onder 24-uurs bewaking. Met ReTour Veenhuizen ontdek je de geschiedenis van dit bijzondere gevangenisdorp.

FLEVOLAND

Audiotour Museumhuis Polman

Nagele

Het huis wordt gezien als een icoon van het Nieuwe Bouwen. Bij deze bouwstijl is er veel aandacht voor groen, licht en ruimte. En voor die tijd – we spreken over 1956 – ontzettend innovatief. Neem een kijkje in deze volledig ingerichte woning in de stijl van weleer.

FRIESLAND

Rondje Planetarium

Franeker
Franeker: Planetarium

In de 18e eeuw besloot ene Eise Eisinga om het complete zonnestelsel na te bouwen in zijn woonkamer. ’Help mijn man is klusser avant-la-lettre’.  Maar met succes, want tot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten. Tijdens je bezoek hoor je hoe dit precies werkt.

GELDERLAND

Rondje Burgerzaal, Zutphen

Zutphen
zutphen_burgerzaal_20191208_155434_cr

In Zutphen kun je gratis binnenlopen bij de Burgerzaal; een middeleeuws gebouw dat vele bestemmingen kende. Je wordt ontvangen door vrijwilligers die je graag meer vertellen over het historische pand.

GRONINGEN

Rondleiding Landgoed Nienoord

Leek_Nienoord_IMG_2284

Je komt in de mooiste vertrekken van de borg (de Groningse benaming voor burcht) en je hoort alles over de vroegere bewoners en hun persoonlijke drama’s. Ook neemt de gids je mee naar het rijtuigmuseum dat op het landgoed huist. Je maakt kennis met de allereerste simpele koetsen tot de meest luxueuze, koninklijke exemplaren.

LIMBURG

Cuypershuis

Roermond

Het Cuypershuis in Roermond is hét museum over de beroemde architect die bijvoorbeeld het Rijksmuseum  ontwierp. In het voormalige woonhuis en atelier van Pierre Cuypers ontdek je alles over zijn leven en werk. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar verhalen, je ziet ruwe schetsen en maquettes of foto’s van  zijn gebouwen en interieur.

NOORD-BRABANT

Rondleiding LocHal

Tilburg
tilburg_lochal_20191221_151902_cr

De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld. Nu zit de Tilburgse bibliotheek in het gigantische pand. Er worden regelmatig leuke rondleidingen gegeven.

NOORD-HOLLAND

Audiotour Rijksmuseum

Amsterdam
Amsterdam IMG_2447_cr-02

Terwijl iedereen naar de Nachtwacht staat te kijken, hoor jij alles over de Eregalerij waarin het beroemde schilderij van Rembrandt hangt. De speciale audiotour over het gebouw neemt je mee langs de architectonische hoogtepunten van het Rijks.

Audiotour Paleis op de Dam

Amsterdam
amsterdam_paleisopdedam_uitgelicht

Het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de 17e eeuw is nu een toeristische trekpleister. Het werd oorspronkelijk ontworpen als stadhuis van Amsterdam, pas in de 19e eeuw werd het omgevormd tot paleis.

Rondleiding Het Schip

Amsterdam
amsterdam_schip

Zo’n gebouw heb je nog nooit gezien. Het heeft daadwerkelijk de vorm van een schip, een compleet nutteloze toren en een uitbouw in de vorm van een sigaar. Ieder uur kun je met een gids een rondje maken door het bijzondere gebouw uit 1924.

Rondleiding Raadhuis Hilversum

Hilversum
Hilversum: Raadhuis van Dudok

Nederland barst van de mooie, historische stadhuizen, maar heeft ook moderne hoogstandjes. En dan heb je het al snel over het raadhuis van Hilversum. Tijdens de tour hoor je meer over het beroemde gebouw van Dudok.

OVERIJSSEL

Audiotour Villa Rams Woerthe

Steenwijk
steenwijk_villaramswoerthe_IMG_3490

In museumhuis Rams Woerthe lijkt het wel of je even op visite bent in de villa. Je wordt gastvrij ontvangen en je mag zitten op de stoelen, lades opentrekken en doen alsof je thuis bent. Je krijgt zelfs thee geserveerd in de mooie salon.

UTRECHT

Rondleiding DOMunder, Utrecht

Utrecht
Utrecht_Domunder_IMG_0891_cr

Een enthousiaste gids neemt je mee onder de Dom, naar het fort van de Romeinen waarvan de restanten nog te zien zijn, de kerken die erop zijn gebouwd (en deels verloren zijn gegaan) en tegelijkertijd hoor je de leukste verhalen over de geschiedenis van Utrecht.

Rondleiding Slot Zuylen

Oud-Zuilen
oud_zuilen_slot_zuylen_20200301_140620_cr

Het ware geheim van dit kasteel schuilt in de inrichting ervan, met tal van antieke meubelstukken, schilderijen en voorwerpen. De gids neemt je mee langs het interieur en vertelt je de leukste verhalen over de stoere 18e-eeuwse bewoonster, Belle van Zuylen.

Rondleiding Rietveld Schröderhuis

Utrecht
utrecht_rietveld_schroderhuis_IMG_0277_cr

Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. De unieke woning zit vol slimme oplossingen. Je hoort er alles over tijdens de tour.

Audiotour Huis Ravesteyn

Utrecht
utrecht_huisvanravesteyn_IMG_0293_cr

Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur.

Rondleiding Bibliotheek Neude

Utrecht
Bibliotheek Neude

Je kunt een leuke rondleiding volgen door de bibliotheek van Utrecht. Het prachtige gebouw lijkt wel een kathedraal en heeft vele bijzondere kunstwerken. Tijdens de rondleiding hoor je alles over de bouwstijl en zie je de leukste plekjes in de geweldige bibliotheek.

Rondleiding Paushuize

Utrecht
Utrecht: Paushuize

Dit stadspaleis is gebouwd voor de eerste en enige paus van Nederland… alleen heeft hij er zelf nooit gewoond. Laat je meenemen door de prachtige vertrekken en kom alles te weten over de paus en zijn roerige leven.

Rondje Kasteel de Haar

Haarzuilens
Haarzuilens: Kasteel De Haar

In het geweldige kasteel De Haar staan in de mooie vertrekken vrijwilligers klaar om je alle ins & outs te vertellen van het kasteel. Je hoort leuke verhalen over de bewoners van het gebouw en natuurlijk de beroemde architect, Pierre Cuypers.

ZEELAND

Stadswandeling en bezoek stadhuis Middelburg

Middelburg
middelburg_stadhuis_20200830_131558_cr

Het stadhuis van Middelburg is een van de mooiste stadhuizen van Nederland. Je kunt een leuke stadswandeling maken door Middelburg die je kunt combineren met een bezoek aan het stadhuis.

ZUID-HOLLAND

Rondje Museum Tetar van Elven

delft_tetar_20191116_151015_cr

Neem een kijkje in het oude huis van Tetar van Elven. Wie? Precies, misschien wel de meest onbekende kunstschilder van de 19e eeuw. Hier zie je hoe onterecht dat is. En je weet meteen hoe hij woonde, want hij liet niet alleen zijn schilderijen maar de hele inboedel na, zoals zijn verzameling Delfts Blauw. Let in het lieflijke museum ook op de mooie 16e-eeuwse details, zoals de wenteltrap en het balkenplafond.

Rondleiding Vredespaleis

Den Haag
denhaag_vredespaleis_IMG_3363-01_cr

Het Vredespaleis is tijdens sommige weekenden en in de zomer open voor publiek. Tijdens de rondleiding vertelt een gids je over het gebouw en de organisaties die erin gehuisvest zijn.

Audiotour Huis van Gijn

Dordrecht
Dordrecht N IMG_9361

De 19e-eeuwse Simon van Gijn was bankier, jurist en rijk. Dit zie je duidelijk terug aan zijn woning, bijvoorbeeld in de imposante Tapijtenkamer. De Van Gijntjes waren wel keurig, want je hoort weinig spannende familieverhalen, behalve dan over meneers verzamelwoede. Het huis is overladen met schilderijen, wapens, modelschepen en meer. Als toegift zie je de enige in Nederland bewaard gebleven 17e-eeuwse Goudleerkamer.

Audiotour Huis Sonneveld

Rotterdam
Rotterdam: Huis Sonneveld

Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. Tijdens de audiotour hoor alles over de familie Sonneveld en hun hypermoderne woning (voor die tijd).

Rondje Kubuswoning

Rotterdam
rotterdam_kubuswoningen_uitgelicht

De opvallende, kleurrijke kubuswoningen uit 1984 worden nog steeds bewoond. En er is een leuke museumwoning die je kunt bezoeken. Tijdens je bezoek merk je hoe het is om in het bijzondere huis te wonen.