Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Centraal Station van Amsterdam, de gebouwen lijken ook wel op elkaar.

Rijksmuseumgebouw

Het museumgebouw heeft wel wat weg van een kerk, met veel torens, glas-in-lood en hoge gewelven. Het mooie gebouw wordt dan ook wel de kathedraal van Cuypers genoemd. Overigens is er bij de oplevering in 1885 veel kritiek op de neogotische (lees: katholieke) vorm. Maar het museumgebouw eerst vooral de kunst. De talrijke versieringen in renaissancestijl verwijzen namelijk naar de collectie van het museum, zoals de borstbeelden en namen van kunstenaars op de buitenmuren. En in het voorportaal zie je diverse muurschilderingen, bijvoorbeeld van het prachtige Paleis op de Dam waar Pierre Cuypers een groot bewonderaar van was. En als je goed rondkijkt in de eregalerij waar de Nachtwacht hangt zie je allemaal verwijzingen naar Rembrandt; zijn initialen staan bijvoorbeeld op de muren en pilaren.

Het gebouw is de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Het Rijksmuseum is gemoderniseerd, en vooral belangrijk: het is weer helemaal ‘het gebouw van Cuypers’ geworden, want er werd door de eeuwen heen flink aan gesleuteld. De renovatie duurde tien jaar – een jaar langer dan de oorspronkelijke bouw – maar het Rijksmuseum is nu mooier dan ooit. Paradepaardje van het Spaanse architectenbureau Cruz Y Ortiz is de mooie nieuwe entree met glazen dak en een innovatief bouwwerk aan het plafond voor de akoestiek.

Historie locatie Rijksmuseum

Leuk om te weten: het Rijks zat niet altijd in Amsterdam; in 1800 start het museum in Huis ten Bosch. Maar als koning Lodewijk Napoleon in 1800 in Paleis op de Dam trekt, wil hij dat het museum daar ook komt te zitten. Een historische zet, want hierdoor wordt het museum verenigd met de Nachtwacht die daar op dat moment hangt. Later verhuist het museum eerst naar het Trippenhuis, maar omdat dit gebouw helemaal niet geschikt is als museum, wordt in 1885 het nieuwe museumgebouw van Cuypers neergezet.

Rijksmuseum bezoeken

Museumstraat 1
1071 XX
Rijksmuseum

In het museum zie je een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis, vooral beroemd is de collectie Hollandse Meesters uit de 17e eeuw. Ook kun je in het Rijksmuseum een leuke audiotour volgen over het gebouw waarin je alles hoort over over de architectuur van het museumgebouw. 


Bekijk ook