Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Het gebouw schittert op menig foto. Je kunt in het museum een leuke audiotour volgen over het gebouw.

Eerdere locaties Rijksmuseum

Het museum werd opgericht in 1800. Het zat toen nog niet in Amsterdam, maar in Huis ten Bosch. In 1809 verhuisde het onverwacht naar Paleis op de Dam. Hier was de nieuwe koning Lodewijk Napoleon net ingetrokken en hij vond dat het museum zich daar ook moest vestigen. Een historische zet, want hierdoor werd het museum verenigd met de Nachtwacht. Het beroemde schilderij van Rembrandt hing daar namelijk al. Je leest meer hierover in het artikel over Paleis op Dam.

Trippenhuis, Amsterdam

Een paar jaar later trad koning Willem I aan. Toen verhuisde de museumcollectie grotendeels naar het Trippenhuis. Maar dat gebouw was helemaal niet geschikt als museum. De roep ontstond om een nationaal museumgebouw. Dit kwam er in 1885.

Architectuur Rijksmuseum

Voor het ontwerp van het nieuwe museumgebouw werd een wedstrijd georganiseerd. Cuypers won. Hij ontwierp een neogotisch gebouw. Met acht torens en versieringen in renaissancestijl. Overigens hadden veel protestanten felle kritiek op de gotische -en dus katholieke- vorm. Maar het Rijksmuseumgebouw eert vooral de kunst. De talrijke versieringen verwijzen namelijk naar de museumcollectie. Zoals de borstbeelden en namen van kunstenaars op de buitenmuren.

Kunst op de buitenmuren van het Rijksmuseum
Kunst op de buitenmuren van het Rijksmuseum

Het gebouw ligt in een mooie museumtuin. De tuin bestaat uit twee delen door de (fiets)passage. Het museum heeft de tuin van Cuypers later heringericht.

Interieur Rijksmuseum

In het museum kom je binnen via het voorportaal. Daar zie je prachtige glas-in-loodramen en muurschilderingen. Bijvoorbeeld van de architect Jacob van Campen met zijn Paleis op de Dam. Cuypers was een groot bewonderaar van de architect. Ook de eregalerij valt op. De hele zaal van de Nachtwacht is gewijd aan Rembrandt. Je ziet bijvoorbeeld zijn initialen op de pilaren en muren.

Cuypersbibliotheek
Cuypersbibliotheek

Ook de Cuypersbibliotheek is een hoogtepunt in het museum. Het is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Met hoge kasten, natuurstenen vloeren en hardhouten balustrades.

Verbouwing Rijksmuseum

De afgelopen jaren werd veel aan het museumgebouw gesleuteld. Begin 1900 werd de Philipsvleugel toegevoegd. En zo’n 50 jaar later werden twee binnenhoven volgebouwd. In 2003 was het tijd voor een grondige renovatie. Het Rijksmuseum moest gemoderniseerd worden. En van binnen weer meer het gebouw van Cuypers worden.

Plafond entree RijksmuseumPlafond entree Rijksmuseum

De opdracht ging naar architectenbureau Cruz Y Ortiz. De Spaanse architecten hebben bijvoorbeeld de beide binnenhoven weer opengebroken. Ze ontwierpen de mooie nieuwe entree, met een vloer in lichte natuursteen en een glazen dak. En ze maakten een mooi bouwwerk aan het plafond voor de akoestiek. De renovatie duurde wel tien jaar, een jaar langer dan de oorspronkelijke bouw.

Rijksmuseum bezoeken

Je kunt in het Rijksmuseum een leuke audiotour volgen over het gebouw. Tijdens de tour hoor je alles over de architectuur en de mooie eregalerij en bibliotheek. Je kunt de tour gratis downloaden op je smartphone, of in het museum een toestel huren. De museumtuin is openbaar toegankelijk. Kijk op de site van het Rijksmuseum voor meer bezoekersinfo. Het adres is: Museumstraat 1.