Rietveld Schröderhuis

In 1924 ontwierp Gerrit Rietveld dit huis voor Truus Schröder. Het Rietveld Schröderhuis was het eerste complete woonhuis dat de bekende architect ontwierp. Het wordt gezien als het architectonisch hoogtepunt van De Stijl en is nu een geweldig museum.

Woonhuis van mevrouw Schröder

Toen mevrouw Schröder weduwe werd, vroeg zij Rietveld een huis voor haar te ontwerpen. Ze had een uitgesproken mening. De woning moest sober zijn; ze wilde niet geleefd worden, maar leven. Zo moest elke kamer op de begane grond een deur naar buiten hebben. En ze wilde zoveel mogelijk op de eerste verdieping wonen, want daar had ze een mooi uitzicht over het polderlandschap (dat er toen nog was, nu kijk je uit op een viaduct). Bovendien voelde ze zich beter als ze ‘los van de grond kwam’. De eigenzinnige vrouw had grote invloed op het ontwerp van de woning.

Architectuur Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis was heel modern voor die tijd. Het huis wordt nu gezien als het architectonisch hoogtepunt van kunstenaarsgroep De Stijl, waar Rietveld lid van was. Het motto van de leden: goede kunst is recht en hoekig. En ze gebruikten alleen primaire kleuren en de kleuren zwart, wit en grijs. Dit zie je ook duidelijk terug bij het Rietveld Schröderhuis.

Verder vallen de de naadloze overgangen tussen binnen en buiten op – ook kenmerkend voor De Stijl. Rietveld maakte gigantische ramen die volledig open konden.

Inrichting Rietveld Schröderhuis

Rietveld maakte van de bovenverdieping één grote ruimte. Alleen de badkamer en het toilet waren aparte kamers. Maar door een slim systeem van verschuifbare wanden kon je de open ruimte opdelen in kleine kamers. Overdag was het een lichte, gezellige woon-, speel- en eetruimte. En ’s avonds gingen de wanden dicht en had iedereen z’n eigen slaapkamer.

Voor alles in huis kwam een vernuftige oplossing, een kastje of een vakje. Bijvoorbeeld de glazen brievenbus, zodat je direct post kon zien liggen. Of de analoge intercom waardoor bezoek zich kon melden. En het mooiste gebaar van Rietveld: de piepkleine lade in de slaapkamer voor het kammetje van Truus, zodat ze daar nooit meer naar hoefde te zoeken. Rietveld ontwierp ook het interieur. Je ziet in het huis dan ook veel originele meubelen, waaronder de zigzagstoel en de beroemde rood-blauwe stoel.

Rietveld en Schröder

De verstandhouding tussen architect en opdrachtgeefster bleef overigens niet zakelijk; ze kregen een relatie. Toen Rietveld’s vrouw overleed, trok hij bij Truus in en bleef er wonen totdat hij op z’n 76ste overleed. Toen even daarvoor een viaduct pal voor hun huis werd aangelegd, heeft hij overigens geopperd om het huis af te breken. Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Mevrouw Schröder is er tot haar overlijden in 1985 blijven wonen.

Het Rietveld Schröderhuis bezoeken

Sinds 2000 staat het huis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het hele huis is nu museum. Je kunt er een leuke audiotour doen. Wel laten ze maar 12 bezoekers tegelijk naar binnen, dus reserveer (ruim) van tevoren. Meer bezoekersinformatie vind je op de website van het Centraal Museum. Het adres is: Prins Hendriklaan 50.