Open Monumentendag

Hopelijk kunnen we er tijdens Open Monumentendag (OMD) 2021 weer op uit om unieke gebouwen van binnen te bewonderen. En dan is het natuurlijk het leukst om naar gebouwen te gaan die alleen op die dag te bezoeken zijn. Bekijk mijn tips!
Vooral door de Beurs van Berlage wordt Berlage gezien als de vader van de moderne architectuur in Nederland. De Koopmansbeurs uit 1903 oogt zowel groots als sober.
Het middeleeuwse stadhuis van Delft brandde in 1618 af. Behalve één toren, die in de middeleeuwen werd gebruikt als gevangenis: Het Steen. Na de brand liet het stadsbestuur een heel nieuw stadhuis bouwen, rondom de toren. 
Delft heeft voor zo'n kleine stad behoorlijk veelzijdige architectuur en dat is vooral te danken aan een paar getalenteerde TU-studenten. Het botenhuis van Laga uit 1926 is het duidelijkste voorbeeld van de Amsterdamse Schoolstijl in Delft. 
Heel het jaar door kun je naar het leuke restaurant Huszár. Maar alleen op Open Monumentendag zijn er rondleidingen door het hele gebouw.
In de 18-eeuw een school voor talentvolle wezen. Met tal van bijzondere details. In het achterhuis zie je een bijvoorbeeld een kindervoetjes-vloer, gemaakt door met blote voeten gedoopt in donkere verf, over een lichte gebeitse vloer te lopen.
Het gotische Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar had een behoorlijk budget voor zijn woning dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.
De prachtige hal in dit gebouw doet denken aan een station; de architect zou nog een ontwerp hebben liggen voor een station in Vlissingen dat nooit werd gebouwd. 
Op Open Monumentendag neem je een uniek kijkje in dit super de luxe hotel.
Dit is de enige bibliotheek van Nederland met zoveel bijzondere Chinese details. Zoals de roodgroene aankleding en de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen. 
In een zijstraatje in Scheveningen vind je de Derde Ambachtsschool, een topmonument ontworpen door de bekende architect Jan Duiker. 
Het gigantische Groothandelsgebouw uit 1953 werd gebouwd als kantoorruimte voor verschillende bedrijven. Al sinds de bouw zit café Engels in het pand, en dat zit er nog steeds. 
Het is nu maar een kleine jongen in Rotterdam, maar in 1898 was het Witte Huis de eerste wolkenkrabber van Nederland. Het was voor die tijd ongekend hoog: 43 meter. Op Open Monumentendag kun je vaak een kijkje nemen op het dakterras.
Dit is het grootste bakstenen gebouw van Nederland! Vanwege zijn vorm vooral bekend als De Inktpot. Het gebouw uit 1921 is al helemaal uniek omdat er een ufo op het dak ligt.