Werelderfgoed: Nederlandse gebouwen

Sommige Nederlandse gebouwen zijn zo bijzonder dat ze het hebben geschopt tot de Werelderfgoedlijst. Alleen een gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld, komt in aanmerking voor de prestigieuze lijst.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

De voormalige fabriek voor koffie, thee en tabak uit 1931 heet ook wel Het Glazen Paleis. Er werd destijds bewust zoveel glas gebruikt, want het moest een ruim en licht gebouw zijn waarin het aangenaam was om te werken. Voor die tijd een revolutionair idee. Lees meer over de Van Nelle Fabriek.

Rietveld Schröderhuis, Utrecht

Laat twee excentrieke personen een woonhuis ontwerpen en je krijgt iets dat uniek is in de wereld. En het was nog wel het eerste woonhuis dat Gerrit Rietveld – oorspronkelijk meubelmaker – ontwierp. Hij maakte het voor zijn geheime liefde Truus Schröder die ook nogal uitgesproken ideeën had. Zo ontstond er een aparte woning helemaal volgens idealen en kleuren van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Lees meer over het Rietveld Schröderhuis.

Molens Kinderdijk

Nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in Kinderdijk. Dat verklaart de talloze toeristen die er jaarlijks op af komen. De 19 molens staan symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. In de 18e eeuw hielden ze namelijk de Alblasserwaard – dat ver onder de zeespiegel ligt – droog. 

Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer

Ook uniek: het oudste en als enige nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd gebouwd in 1913, omdat toen grote delen van Friesland onder water stonden. Maar het heeft nog een nuttige functie: de hoge schoorsteen van meer dan 60 meter wordt door schippers op het IJsselmeer als baken gebruikt.

Planetarium op de voorlopige lijst

Nederland heeft ook erfgoederen aangedragen waar Unesco nog een besluit over moet nemen. Verreweg de leukste kanshebber is het Planetarium in Franeker. In de 18e eeuw besloot namelijk ene Eise Eisinga het complete zonnestelsel na te bouwen in zijn woonkamer. Wie had ooit gedacht dat zijn (flink uit de hand gelopen) hobbyproject in aanmerking komt voor de meest prestigieuze erfgoedlijst ter wereld? In 2022 horen we of het de lijst van Unesco gaat halen. Lees meer over het Planetarium.

Volledige lijst Nederlands werelderfgoed

Er staan niet alleen Nederlandse gebouwen op de Werelderfgoedlijst. Ook gebieden, zoals de Waddenzee en de Beemster, en bijvoorbeeld de grachtengordel van Amsterdam. Bekijk de volledige lijst met Nederlands werelderfgoed.