Wandelingen in de natuur

Als je wandelt door de natuur in Nederland, kom je ook vaak langs mooi erfgoed als kastelen, forten en boerderijen. Sterker nog, het landschap ís cultureel erfgoed, want in Nederland is de natuur door de eeuwen heen door de mens veranderd en gevormd. Bekijk leuke wandelingen die je kunt maken om dit alles te ontdekken.

Landleven op Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed (van meer dan 900 hectare!) aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Je wandelt door bos en weide en komt over de leuke Appeldijk langs de Linge. Je start bij de landgoedwinkel waar heerlijke producten van het landgoed verkrijgbaar zijn. En je ziet de leukste, historische gebouwen. Tip: Je kunt een eeuwenoude bierkelder bezoeken (loop hiervoor op de hoek van de Notenlaan en de Biersteeg een klein stukje de Biersteeg in). Bekijk de ANWB-wandeling Landleven op Mariënwaerdt (13 km).

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug

Je wandelt van station Driebergen-Zeist naar station Maarn. Je komt in landgoed Bornia met bos, heide en zandverstuivingen en in landgoed Den Treek (let op de leuke Koepel van Stoop). Liefhebbers kunnen een kleine omweg maken naar de Pyramide van Austerlitz. Bekijk de NS-wandeling van station Driebergen-Zeist naar Maarn (15 km).

Bruggenroute Moerputten

De Moerputtenbrug is een voormalige spoorbrug uit 1887 die over een veenplas liep. Er reden over deze brug dagelijks treinen tussen ’s-Hertogenbosch en Geertruidenberg. Nu is het een unieke voetgangersbrug die deel uitmaakt van het Halve Zolenpad. Bekijk de Bruggenroute Moerputten (5 km).

Geologische wandeling Sallandse Heuvelrug

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de IJstijd? Een grote ijsmassa vanuit Scandinavië schoof over het gebied en duwde de grond opzij: alsof je je duim in natte klei duwt. Je kunt een geologische wandeling maken door het uitgestrekte gebied met bos en heide. Onderweg kom je langs wat informatiepanelen over de geologie van de Sallandse Heuvelrug. Bekijk de Geologische wandeling (6 km).

Landgoed Duin en Kruidberg

Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam in hun buitenverblijven. Nu wandel je in dit mooie gebied met bos en duinen naar het strand en de zee. Bekijk de wandelroute landgoed Duin en Kruidberg (14 km).

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Een prachtig gebied met bos, heide en natuurlijk de vele vennen bij Oisterwijk. Met bijvoorbeeld het mooie Goorven (Goor betekent hier moeras), waar vroeger turf werd uitgestoken. Absoluut uniek! Bekijk de 14 vennenwandeling (9 km).

Loonse en Drunense Duinen

De Kapucijnenroute loopt door een heuvelachtig bos van dennen en loofbomen. En je komt natuurlijk in het deel waar het gebied bekend om staat, de de woeste stuifzandvlakte waar je kunt genieten van mooie, verstilde vergezichten. Bekijk de Kapucijnenroute (4 km).

Landgoedwandeling Wassenaar

Hier hadden de rijke elites in de 17e en 18e eeuw hun buitenverblijven om in de zomer te kunnen genieten van rust en ruimte. Al wandelend maak je kennis met dit erfgoed. Onderweg zie je niet alleen de mooie landhuizen, maar komt bijvoorbeeld ook langs een theekoepel en een vakwerkhuis. Bekijk de Prins Frederiks Parkenrouten.

Kromme Rijn bij Cothen

Bij de Kromme Rijn kan je een mooie wandeling maken door bos, weilanden, boomgaarden en langs kastelen! Je komt bijvoorbeeld langs de buitenplaatsen Kasteel Leeuwenburg en Kasteel Hardenbroek. Bekijk de wandelroute Kromme Rijn bij Cothen.