De mooiste villa’s en herenhuizen

Bekijk hoe de rich & famous vroeger woonden in Nederland. Van grote vrijstaande villa’s tot grachtenpanden en herenhuizen.

Het gotische Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar had een behoorlijk budget voor zijn woning dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.
Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. De villa uit 1933 zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur.
De 19e-eeuwse Simon van Gijn was bankier, jurist en rijk. Dit zie je duidelijk terug aan het luxe woonhuis aan de Nieuwe Haven in Dordrecht.
Als het gaat om art nouveau in Den Haag, heb je het al snel over het Huis van Lorrie uit 1896. Het is een van de vroegste Nederlandse voorbeelden van de art nouveau stijl. 
De rijke, industrieel Lambert van Meerten verzamelde zoveel kunst dat hij er een speciaal huis voor liet bouwen. Hij ging hier wonen samen met zijn zus Dina.
Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur.
In Delft kun je een kijkje nemen in de voormalige woning van Paul Tetar van Elven. Wie? Precies, zo ongeveer de meest onbekende kunstschilder van de 19e eeuw.
Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. Ze hadden allebei uitgesproken, slimme ideeën en dat zie je duidelijk terug in het huis. De bijzondere woning staat op de Werelderfgoedlijst.
Het Trippenhuis is het grootste 17e-eeuwse woonhuis in Amsterdam. Op het gebouw zie je talloze verwijzingen naar de eerste eigenaren; twee rijke wapenhandelaren. 
Binnen zie je pas echt goed hoe exorbitant rijk deze familie is. Via de monumentale hal kom je in imposante kamers als de eetzaal, de herenkamer en de serre.