De mooiste steden van Nederland

Bekijk de mooiste steden van Nederland en ontdek welke gebouwen je bij een bezoek echt niet mag missen.

De Muurhuizen, gebouwd op de funderingen van de stadsmuur, de prachtige Koppelpoort en de leuke historische plekjes maken Amersfoort absoluut een bezoek waard.
Wist je dat de stad meer grachten telt dan Venetië en meer bruggen dan Parijs? En dan heeft het ook nog de meeste Rijksmonumenten van Nederland.
Een haventje midden in de stad is natuurlijk al onweerstaanbaar. Maar heel Brielle weet je makkelijk in te pakken met haar charmante straatjes, huizen en terrasjes aan het water.
In Delft waan je je in vroeger tijden met zijn historische grachten en monumenten. Je kijkt je ogen uit in de mooie stad.
De stad met zijn statige lanen en hofjes kent tal van  prachtige monumenten. Zoals natuurlijk het beroemde Binnenhof en paleis Noordeinde.
De prachtige historische stad kan zeker concurreren met publiekslievelingen Amsterdam en Utrecht. En met al die huizen pal in het water lijkt het wel op Venetië...
Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland. Vanaf de stadswallen, die nog bijna helemaal in tact zijn, kijk je uit op de rivieren en het typisch Hollandse landschap rondom de stad.
Maak kennis met de charmante, historische stad in het Noorden. Het bekendste gebouw van Groningen is overduidelijk de Martinitoren, maar de stad kent meer pareltjes.
Het lijkt een bescheiden plaatsje, mooi liggend aan de brede IJssel. Maar vergis je niet, de stad was vroeger vanwege zijn strategische positie ontzettend rijk en machtig.
Ontdek universiteitsstad Leiden, de geboortestad van Rembrandt, vol mooie historische plekjes.
Wist je dat de Limburgse stad na Amsterdam de meeste Rijksmonumenten heeft van Nederland? Maastricht heeft dan ook een rijke geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat.
Het is niet zo bekend, maar een groot deel van het oude centrum  van Middelburg werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier bijna niets van terug in de mooie stad, vanwege de geweldige wederopbouw in historische stijl.
Naarden is een van de best bewaarde vestingen, beroemd om zijn stervorm. Er worden dan ook talloze luchtfoto's van gemaakt, maar al wandelend zie je ook goed hoe de vesting in elkaar zit.
Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur, maar er zijn ook genoeg prachtige, historische gebouwen te vinden.
Gelegen aan de Lek ligt het typisch oud-Hollandse stadje  Schoonhoven. De historische plek met middeleeuwse straatjes leent zich goed voor een leuke stadswandeling.
Als je eenmaal in de Domstad geweest bent, wil je er vast naar terug. Je ontdekt steeds weer een nieuw verborgen pareltje in de stad.
Alleen al het kasteel maakt een bezoek aan deze bescheiden, rustige vestingplaats waard. Maar Wijk bij Duurstede heeft meer te bieden.
Klein, charmant en vol historische herinneringen aan zijn tijd als vestingstad: Willemstad maakt indruk.