Mooiste stadsvilla’s en herenhuizen

Bekijk hoe de rich & famous woonden in de stad. Van grote herenhuizen uit begin 1500 tot grote 20e-eeuwse stadsvilla’s.

Het gotische Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar had een behoorlijk budget voor zijn woning dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.
Dit stadspaleis was bedoeld voor paus Adrianus VI; de enige Nederlandse paus ooit. Hij liet zijn huis in 1517 bouwen, maar heeft er uiteindelijk nooit gewoond. 
In Delft kun je een kijkje nemen in de voormalige woning van Paul Tetar van Elven. Wie? Precies, zo ongeveer de meest onbekende kunstschilder van de 19e eeuw.
Het Pageshuis werd oorspronkelijk gebouwd als woonhuis voor een kanonmaker in de Tachtigjarige Oorlog. Het is zo ongeveer het enige gebouw in Den Haag dat nog een trapgevel heeft.
Het Trippenhuis is het grootste 17e-eeuwse woonhuis in Amsterdam. Op het gebouw zie je talloze verwijzingen naar de eerste eigenaren; twee rijke wapenhandelaren. 
De voormalige Hoge Raad staat ook wel bekend als Huis Huguetan. Mevrouw Adriana Margaretha Huguetan, een rijke bankiersdochter, liet het pand namelijk bouwen. Bij een verbouwing ontstond ernaast het smalste pandje van Den Haag.
De 19e-eeuwse Simon van Gijn was bankier, jurist en rijk. Dit zie je duidelijk terug aan het luxe woonhuis aan de Nieuwe Haven in Dordrecht.
De rijke, industrieel Lambert van Meerten verzamelde zoveel kunst dat hij er een speciaal huis voor liet bouwen. Hij ging hier wonen samen met zijn zus Dina.
Als het gaat om art nouveau in Den Haag, heb je het al snel over het Huis van Lorrie uit 1896. Het is een van de vroegste Nederlandse voorbeelden van de art nouveau stijl. 
Deze unieke woning zit vol slimme ideeën en vindingen van de architect Rietveld en zijn Truus Schröder. De unieke woning staat op de Werelderfgoedlijst.
Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur.
Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. De villa uit 1933 zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur.