Mooiste stadspaleizen van Nederland

Bekijk de mooiste stadspaleizen van Nederland. Zoals het Paushuize van de eerste en ook gelijk laatste paus van Nederland. Of het Trippenhuis dat de gebroeders – en wapenhandelaren – Trip lieten bouwen.

Oorspronkelijk een imposant gotisch paleis dat helemaal teruggaat tot de 15e eeuw, nu een museum.
Het Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. Zoals je ziet, was de eigenaar nogal rijk. Dit was te danken aan de grote bierproductie in de stad, want hij inde daar namelijk een soort belasting op. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.
Dit stadspaleis was bedoeld voor paus Adrianus VI; de enige Nederlandse paus ooit. Hij liet zijn huis in 1517 bouwen, maar heeft er uiteindelijk nooit gewoond. 
Dit kleurrijke gebouw is in de 17e eeuw ontworpen als woonhuis door de beroemde Jacob van Campen. Nu is het een museum dat vooral bekend is door het Meisje met de parel van Vermeer.
Het Trippenhuis is het grootste 17e-eeuwse woonhuis in Amsterdam. Op het gebouw zie je talloze verwijzingen naar de eerste eigenaren; twee rijke wapenhandelaren. 
Verstopt in de bocht van Kneuterdijk staat een klein paleis. Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna hebben er gewoond. Zij kregen het gebouw als huwelijkscadeau van Koning Willem I.
De voormalige Hoge Raad staat ook wel bekend als Huis Huguetan. Mevrouw Adriana Margaretha Huguetan, een rijke bankiersdochter, liet het pand namelijk bouwen. Bij een verbouwing ontstond ernaast het smalste pandje van Den Haag.
De natuurstenen voorgevel oogt als een statig paleis, terwijl de achterzijde in Zwitserse chaletstijl je in vakantiesferen brengt. Eenmaal binnen doet de overkapte binnenplaats met mozaïekvloer je denken aan een zonnige, Italiaanse villa. Het Huis van Meerten kent vele gezichten.
Op Open Monumentendag neem je een uniek kijkje in dit super de luxe hotel.