Mooiste stadhuizen van Nederland

Bekijk de mooiste stadhuizen van Nederland. Zoals de mooie historische stadhuizen van Gouda, Leiden en Franeker. Of het juist moderne raadhuis in Hilversum.

Stadhuis Haarlem

Laten we beginnen met een van de oudste stadhuizen van Nederland. Het oudste gedeelte gaat helemaal terug tot 1370. Lees meer over het stadhuis van Haarlem.

Stadhuis Gouda

Gouda heeft waarschijnlijk het bekendste stadhuis van Nederland. Het prachtige, gotische gebouw stamt uit de 15e eeuw. Lees meer over het stadhuis van Gouda.

Stadhuis Middelburg

Het middeleeuwse stadhuis van Middelburg is blikvanger op de Markt. Er is in de loop der jaren flink wat aan gesleuteld en het werd bijna verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over stadhuis van Middelburg.

Oude Stadhuis, Den Haag

Misschien heb je het stadhuis van Antwerpen weleens bewonderd. Dat was het grote voorbeeld voor het Oude Stadhuis van 1565 in Den Haag. Lees meer over het Oude Stadhuis.

Stadhuis Franeker

Als een van de eerste Friese stadhuizen werd die van Franeker in renaissancestijl gebouwd.  Leuk weetje: in de Verenigde Staten staat een kopie van dit 16e-eeuwse gebouw. Lees meer over het stadhuis van Franeker.

Stadhuis Delft

Tijdens Open Monumentendag wordt het mooie 17e-eeuwse stadhuis het meest bezocht. Lees meer over het stadhuis van Delft.

Stadhuis Leiden

Hier zie je de langste renaissancegevel van Nederland. Overigens is dat het enige 16e-eeuwse deel van het gebouw dat bewaard is gebleven, de rest brandde in 1929 volledig af. Lees meer over het stadhuis van Leiden.

Stadhuis van Rotterdam

Een heel andere stijl dan de meeste andere stadhuizen in Nederland, met Byzantijnse en Romaanse invloeden. Lees meer over het stadhuis in Rotterdam.

Raadhuis van Hilversum

Het moderne hoogstandje van de beroemde architect Dudok. Jaarlijks komende duizenden architectuurliefhebbers uit binnenland en buitenland het raadhuis bewonderen. Lees meer over het raadhuis van Hilversum.