Mooiste musea van Nederland

De meeste musea staan bekend om hun collectie, maar sommige museumgebouwen zijn zelf een waar kunstwerk. Bekijk de mooiste museumarchitectuur van Nederland. Van historische parels tot moderne hoogstandjes.
Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Centraal Station van Amsterdam, de gebouwen lijken ook wel op elkaar.
Het Schip is zo uniek dat het museum dat in het gebouw zit draait om dit bouwkundig hoogstandje. Het gebouw, dat inderdaad de vorm heeft van een schip, barst van de uitbundige versieringen.
De majestueuze hal van het Tropenmuseum maakt meteen indruk. In 2015 werd de hal vernieuwd met prachtig resultaat.
Het futurische gebouw van filmmuseum Eye is absoluut uniek, zoiets vind je nergens anders in Nederland.
Sinds 1987 een museum, oorspronkelijk een imposant gotisch paleis dat helemaal teruggaat tot de 15e eeuw. 
Tip: Tot en met 7 november 2021 kun je naar de tentoonstelling Het gedroomde museum over dit meesterwerk van de beroemde architect Berlage.
Het Prinsenhof is natuurlijk vooral bekend vanwege zijn beroemde bewoner, prins Willem van Oranje. En de prins is daar op 10 juli 1584 vermoord. De kogelgaten zitten nog in de muur en zijn te zien in het gebouw.
Dit kleurrijke gebouw is in de 17e eeuw ontworpen als woonhuis door de beroemde Jacob van Campen. Sinds 1822 doet het dienst als museum.
Het Timmerhuis is een geweldige combinatie van oud en nieuw. Het mooie wederopbouwpand werd namelijk jaren later uitgebreid met "een wolk van glas en staal.
Het Boijmans is een blikvanger in het Museumpark; het gebouw is geïnspireerd op Scandinavische architectuur waarbij de toren is gemaakt naar voorbeeld van het stadhuis van Stockholm. 
Een perfecte combinatie van architectuur en natuur. Het gebouw is namelijk een soort landschap waar je doorheen kunt wandelen en tegelijkertijd mooi zicht hebt op het gebied waar het museum helemaal om draait: de Biesbosch.