Nederlands mooiste museumgebouwen

De meeste musea staan bekend om hun collectie, maar soms valt een museum ook op door het geweldige gebouw waar het in zit. Bekijk de mooiste museumgebouwen van Nederland.

Rijksmuseum, Amsterdam

Het prachtige Rijksmuseum schittert op menig foto en dat is meer dan terecht; de beroemde Pierre Cuypers maakte een soort kathedraal van het gebouw. Lees meer over het Rijksmuseum.

Kunstmuseum, Den Haag

Wanneer je weleens in het speels opgezette Kunstmuseum bent geweest, is het misschien herkenbaar: bezoekers verdwalen er nogal eens. En dat was precies de bedoeling van de beroemde architect Berlage, want hierdoor kunnen bezoekers zich volledig onderdompelen in de kunst. Lees meer over het Kunstmuseum.

Het Schip, Amsterdam

Het Schip is zo uniek dat zelfs het museum dat in het gebouw zit draait om dit bouwkundig hoogstandje. Het gebouw – dat inderdaad de vorm heeft van een schip – wordt gezien als het hoogtepunt van de uitbundige Amsterdamse Schoolstijl. Lees meer over het Het Schip.

Biesbosch Museum, Werkendam

Een perfecte combinatie van architectuur en natuur. Het museumgebouw is een soort landschap waar je doorheen kunt wandelen. Lees meer over het Biesbosch Museum.

Markiezenhof, Bergen op Zoom

Het staat bekend als een van de mooiste gotische stadspaleizen van Europa. In het middeleeuwse paleis zit nu onder andere het geweldige kermismuseum. Lees meer over het Markiezenhof.

Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis is één van de eerste en mooiste voorbeelden van de Hollandse classicistische bouwkunst. Het heeft bijvoorbeeld zuilen die over de volle hoogte van de gevel doorlopen en versieringen met beeldhouwwerk. Lees meer over het Mauritshuis.

Prinsenhof, Delft

Het Prinsenhof staat vooral bekend om zijn beroemdste bewoner, prins Willem van Oranje. Maar voor die tijd was het een welvarend kloostercomplex. Lees meer over Prinsenhof Delft.

Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Spanning alom, want er staat een grootse renovatie van het museumgebouw gepland. En het Boijmans – geïnspireerd op Scandinavische architectuur – is nu al een blikvanger in het Museumpark. Lees meer over Boijmans van Beuningen.

Eye, Amsterdam

Het spectaculaire gebouw van Eye is een blikvanger aan het IJ. Nergens anders in Nederland is zo’n gebouw te zien. Lees meer over Filmmuseum Eye.

Lichthal Tropenmuseum, Amsterdam

Tot slot is de majestueuze hal in het Tropenmuseum absoluut een vermelding waard. De Lichthal doet zijn naam eer aan door het glazen plafond, is 800 vierkante meter groot en wordt omringd door Escher-achtige galerijen en trappenhuizen. Door de mooie bogen heb je vanaf elke verdieping in het museum zicht op deze blikvanger.