Nederlands mooiste museumgebouwen

De meeste musea staan bekend om hun collectie, maar soms valt een museum ook op door het geweldige gebouw waar het in zit. Bekijk de mooiste museumgebouwen van Nederland. Van historische parels tot moderne hoogstandjes.  

Prinsenhof, Delft

Het Prinsenhof staat vooral bekend om zijn beroemdste bewoner, prins Willem van Oranje. Maar voor die tijd – al sinds begin 1400 –  was het een welvarend kloostercomplex. Lees meer over Prinsenhof Delft.

Markiezenhof, Bergen op Zoom

Oorspronkelijk een imposant gotisch paleis dat helemaal teruggaat tot de 15e eeuw. In het middeleeuwse paleis zit nu onder andere het geweldige Kermismuseum. Lees meer over het Markiezenhof.

Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis is één van de eerste en mooiste voorbeelden van de Hollandse classicistische bouwkunst uit de 17e eeuw. Lees meer over het Mauritshuis.

Rijksmuseum, Amsterdam

Het prachtige Rijksmuseum uit 1885 schittert op menig foto en dat is meer dan terecht; de beroemde Pierre Cuypers maakte een soort kathedraal van het gebouw. Lees meer over het Rijksmuseum.

Het Schip, Amsterdam

Het Schip is zo uniek dat zelfs het museum dat in het gebouw zit draait om dit bouwkundig hoogstandje. Het gebouw uit 1921 – dat inderdaad de vorm heeft van een schip – barst van de uitbundige versieringen. Lees meer over het Het Schip.

Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Spanning alom, want er staat een grootse renovatie van het museumgebouw gepland. En het Boijmans – geïnspireerd op Scandinavische architectuur – is nu al een blikvanger in het Museumpark. Lees meer over Boijmans van Beuningen.

Kunstmuseum, Den Haag

Wanneer je weleens in het speels opgezette Kunstmuseum bent geweest, is het misschien herkenbaar: bezoekers verdwalen er nogal eens. En dat was precies de bedoeling van de beroemde architect Berlage, idee was dat bezoekers zich volledig onderdompelen in de kunst. Lees meer over het Kunstmuseum.

Eye, Amsterdam

Het filmmuseum uit 2012 is blikvanger aan het IJ. Nergens anders in Nederland is zo’n gebouw te zien. Lees meer over Filmmuseum Eye.

Biesbosch Museum, Werkendam

Een perfecte combinatie van architectuur en natuur. Het museumgebouw is een soort landschap waar je doorheen kunt wandelen. Lees meer over het Biesbosch Museum.

Lichthal Tropenmuseum, Amsterdam

Tot slot is de majestueuze hal in het Tropenmuseum absoluut een vermelding waard. In 2015 werd deze vernieuwd met een prachtig resultaat. De Lichthal doet zijn naam eer aan door het glazen plafond, is 800 vierkante meter groot en wordt omringd door Escher-achtige galerijen en trappenhuizen. Door de mooie bogen heb je vanaf elke verdieping in het museum zicht op deze blikvanger.