Mooiste museumgebouwen van Nederland

De meeste musea staan bekend om hun collectie, maar sommige museumgebouwen zijn zelf een waar kunstwerk. Bekijk de mooiste museumarchitectuur van Nederland. Van historische parels tot moderne hoogstandjes.
Het Prinsenhof is natuurlijk vooral bekend vanwege zijn beroemde bewoner, prins Willem van Oranje. De prins is daar op 10 juli 1584 vermoord, de kogelgaten zitten nog in de muur.
Oorspronkelijk een imposant gotisch paleis dat helemaal teruggaat tot de 15e eeuw, nu een museum.
Het Stedelijk Museum Kampen zit in het voormalige raadhuis van de stad. Je kunt er de prachtige 16-eeuwse Schepenzaal bewonderen.
Dit kleurrijke gebouw is in de 17e eeuw ontworpen als woonhuis door de beroemde Jacob van Campen. Nu is het een museum dat vooral bekend is door het Meisje met de parel van Vermeer.
Het Scheepvaartmuseum, of 's Lands Zeemagazijn zoals het oorspronkelijk heette, werd gebouwd toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was.
Het Rijksmuseum is het meesterwerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Centraal Station van Amsterdam, de gebouwen lijken ook wel op elkaar.
Het Schip heeft inderdaad de vorm van een schip en barst van de uitbundige versieringen. Via de leuke rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van het bijzondere gebouw.
De beroemde architect Berlage zag het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) in Den Haag als zijn meesterwerk. En velen met hem.
De majestueuze hal van het Tropenmuseum maakt meteen indruk. In 2015 werd de hal vernieuwd met prachtig resultaat.
Het Museumpark barst van de moderne architectuur. Behalve het museum Boijmans van Beuningen, die bouwstijl is juist traditioneel en ambachtelijk, naar Scandinavisch voorbeeld. 
De een ziet in het gebouw een meeuw die is neergestreken op de oever van het IJ, de ander een oog. Het futuristische filmmuseum EYE is hoe dan ook uniek, zoiets vind je nergens anders in Nederland.
Een perfecte combinatie van architectuur en natuur. Het gebouw is namelijk een soort landschap waar je doorheen kunt wandelen en tegelijkertijd mooi zicht hebt op het gebied waar het museum helemaal om draait: de Biesbosch. 
Het is het eerste kunstdepot ter wéreld dat publiekelijk toegankelijk is. In 2021 geopend en nu al beroemd. Volg de instaprondleiding om een depotruimte te bezoeken.