De mooiste kastelen van Nederland

Een bezoek aan een mooi kasteel – liefst compleet met torens, slotgracht en ophaalbrug – is extra leuk als de inrichting ervan al net zo imposant is. Bijvoorbeeld dankzij het authentieke interieur of de bijzondere museumcollectie van het kasteel. Bekijk mijn tips!

Kasteel de Haar

Dit grootste kasteel van Nederland werd in 1892 gebouwd met het fortuin van de ongekend rijke Hélène de Rothschild. Even daarvoor was Hélène tijdens een gemaskeerd bal als een blok gevallen voor de (mocht je ’t je afvragen, als Hercules met knots verklede) baron Etienne van Zuylen. Ze besloten zijn geërfde, totaal vervallen 14e-eeuwse kasteel te herbouwen in middeleeuwse stijl. En dat werd een waar sprookjeskasteel. Vooral binnen weet je niet wat je ziet, je komt terecht in een soort kathedraal overladen met beeldhouwwerk, wandbekledingen, kunstwerken en meer. Alles is even bombastisch, want volgens de architect was het middeleeuwse ideaal: veel details en nergens een witte muur.

Het kasteel werd ontworpen door de toen al beroemde Pierre Cuypers (die van het Rijksmuseum). Maar zijn uitgesproken neogotische smaak kwam niet echt overeen met die van de vrouw des huizes. Tot groot verdriet van de architect liet zij haar slaapkamers uitvoeren in wit en bestelde ze standaardmeubels, terwijl beneden alles met de hand was gemaakt! Cuypers zal wel zijn ontploft. Want het was niet de makkelijkste zo schijnt; zelfs het châtelet naast het kasteel -ontworpen door zijn zoon Jos! – kon zijn goedkeuring niet wegdragen. De reden? Hij vond het te frivool… Dit en meer hoor je tijdens een bezoek aan Kasteel de Haar. Op elke kamer zijn enthousiaste vrijwilligers aanwezig met leuke verhalen over de geschiedenis van het bijzondere gebouw. Bekijk de website van Kasteel de Haar.

Slot Zuylen

In 1761 werd Slot Zuylen – zoals veel gebeurde bij kastelen die hun verdedigingsfunctie hadden verloren – omgebouwd tot riant buitenverblijf. De Franse architect Jacob Marot gaf het zijn elegante, en uiteraard Franse, uiterlijk. Maar het ware geheim van dit kasteel schuilt in de inrichting ervan: het herbergt tal van originele, antieke meubelstukken, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. De charmante bibliotheek vol eeuwenoude, zeldzame boeken maakt indruk, maar absolute blikvanger is de Gobelinzaal met het 17e-eeuwse handgeweven wandtapijt van de Delftse Maximiliaan Van der Gught (te herkennen aan zijn beeldmerk op het doek, de Patrijshond).

Beroemdste bewoner van het kasteel was de 18e-eeuwse, adellijke en vooral vrijgevochten Belle van Zuylen. Haar reactie op een huwelijksaanzoek is even legendarisch als typerend: ‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’. Talloze mannen wees ze af, en koos uiteindelijk tegen alle verwachtingen in voor een man van lagere adel, omdat hij haar het grootste goed te bieden had: haar vrijheid.  Belle was schrijfster van onder andere romans, toneelstukken en pamfletten en had interesse in filosofie, talen en wiskunde.  Als vrouw mocht ze niet studeren aan de universiteit, maar dat hield haar niet tegen: ze woonde colleges bij en nam privéles. En last but not least, ze stelde de ongelijkheid tussen man en vrouw aan de kaak. Meer over deze stoere vrouw lees je in het artikel over Belle van Zuylen op Entoen.nu. Tijdens de rondleiding door het kasteel zie je haar kamers en kom je natuurlijk langs alle kunstschatten die het kasteel rijk is. Bekijk de website van Slot Zuylen.

Kasteel Ruurlo

Een eeuwenoud kasteel met een glazen loopbrug, een gloednieuwe entree en een moderne wenteltrap. Kasteel Ruurlo draagt het met verve. Net als de vele functies die het heeft gehad: eerst diende het kasteel als woning van het adellijke, riddergeslacht Van Heeckeren, daarna werd het omgebouwd tot gemeentehuis en inmiddels is het museumgebouw geworden. Het museum is gewijd aan Carel Willink, bekend van zijn architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen. Al even bijzonder als het kasteel zelf.

Kasteel Ruurlo stamt waarschijnlijk uit rond 1326, maar toen zag het er nog helemaal anders uit, want rond 1400 kwam de familie van Heeckeren in bezit van het kasteel en dat heeft het geweten. De familie wist Kasteel Ruurlo maar liefst vijf eeuwen in bezit te houden en liet het bakstenen pand behoorlijk wat gedaantewisselingen ondergaan. Er werd veel bijgebouwd – in de 17e eeuw bijvoorbeeld een extra toren aan de achterkant – en gerenoveerd. Het kasteel dat je nu ziet, stamt vooral uit de 16e en 17e eeuw. Ook de tuin heeft een flinke make-over gekregen, die ging net zo makkelijk van een 18e-eeuwse Franse, strakke tuin naar een 19e-eeuwse Engelse landschapstuin met slingerende paden, waterpartijen en heuvels. Gelukkig hadden de Van Heeckerens wel smaak, want het is een mooi geheel geworden, zeker in combinatie met de moderne details die recentelijk zijn toegevoegd. Zelf een kijkje nemen? Bezoekersinformatie vind je op de website van Museum More, Kasteel Ruurlo.

Muiderslot

Het Muiderslot voldoet helemaal aan het romantische beeld dat je van een middeleeuws kasteel hebt; een vierkante waterburcht met stenen muren, kantelen, dikke hoektorens en een slotgracht. Het ridderkasteel is – net als het eveneens beroemde Slot Loevestein – vooral leuk om met kinderen te bezoeken vanwege de speelse uitleg en activiteiten. De inrichting is grotendeels 17e-eeuws, de tijd waarin de beroemde schrijver, dichter én bestuurder P.C. Hooft in Muiderslot woonde.

De Hollandse graaf Floris V liet het Muiderslot rond 1285 bouwen. Maar zoals vaker bij zulke eeuwenoude geschiedenis, is dit niet helemaal zeker; hij zou het ook gekocht kunnen hebben. Wel is zeker dat de ambitieuze Floris V gevangen heeft gezeten op zijn eigen kasteel. Oorzaak is (vermoedelijk;)) zijn conflict met de Engelse koning Edward I die een aantal ontevreden edelmannen heeft aangespoord om Floris V gevangen te nemen. Toen boeren uit de omgeving hem probeerden te bevrijden, werd de graaf op brute wijze vermoord en zijn kasteel vernield. De jaren daarna werd het Muiderslot hersteld en in de 19e eeuw grondig gerestaureerd. En misschien doet het romantische uiterlijk je al vermoeden door wie? Inderdaad, door Pierre Cuypers die ook van Kasteel De Haar zo’n middeleeuws plaatje wist te maken. Bekijk de website van het Muiderslot.