Mooiste buitenplaatsen en villa’s van Nederland

Bekijk hoe de rich en famous vroeger woonden. Welgestelden hadden in de 17e eeuw bijvoorbeeld vaak een landhuis als tweede woning in de stad. Veel later, in de 20e eeuw, krijg je voor die tijd hypermoderne (stads)villa’s. Bekijk de mooiste buitenplaatsen en villa’s van Nederland.
Het Mauritshuis werd in 1623 gebouwd als buitenplaats en jachtslot voor prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Nu is het een bezoekerscentrum over Willemstad.
De buitenplaats Trompenburgh ligt als een schip in het water en dat is niet voor niets. Het verwijst naar zijn beroemde bewoner in de 17e eeuw; zeevaarder Cornelis Tromp.
In de 19e eeuw kopen de steenrijke houthandelaar Jan Hendrick Tromp Meesters en zijn vrouw Anna Catharine een stuk grond en schrijven een prijsvraag uit voor het ontwerp van het paleisje dat hier moet komen. En zo ontstaat hun prachtige Villa Rams Woerthe.
Het beroemde Rietveld Schröderhuis is een meesterwerk van Gerrit Rietveld voor de geheime liefde van de architect, Truus Schröder. Ze hadden allebei uitgesproken, slimme ideeën en dat zie je duidelijk terug in het huis. De bijzondere woning staat op de Werelderfgoedlijst.
Dit huis maakte Sybold van Ravesteyn voor zichzelf. Je ziet goed terug dat hij spoorwegarchitect was; de verwijzingen naar de trein zijn talrijk. Zoals de meubels die zijn vastgemaakt aan de muur.
Een van de directeuren van de Van Nelle Fabriek was zo onder de indruk van het fabrieksgebouw dat hij zijn woning in dezelfde stijl liet bouwen. De villa uit 1933 zit vol met -voor die tijd- moderne technische vindingen en is ingericht met geweldig Gispen interieur.