Mooiste boekhandels van Nederland

Een boekhandel in een prachtige kerk, een voormalig veilinghuis of een historisch pandje in een vestingstad. Bekijk de mooiste boekhandels van Nederland.

Boekhandel Den Boer, Baarn

Een winkel waar je meteen vriendelijk begroet wordt wanneer je binnenkomt. Kom er nog maar eens om! Maar de belangrijkste reden dat Den Boer bovenaan deze lijst staat, is natuurlijk zijn fantastische winkelpand.

Het gebouw werd in 1887 ook echt ontworpen als boekhandel. In 1905 trok H.J. den Boer erin en kreeg het gebouw de stijl van de destijds populaire jugendstil, dus vol sierlijke lijnen en versieringen. De gevel van de winkel werd gemaakt van witte (lees: dure) steen. Binnen is het authentieke houten interieur bewaard gebleven; je ziet bijvoorbeeld kasten met roeden glasdeurtjes. Een kijkje nemen? De openingstijden staan op de website van boekhandel Den Boer.

Waanders in de Broeren, Zwolle

Die in Maastricht is bekender, maar de gigantische kerk met boeken in Zwolle is lichter en warmer ingericht. En daarmee wint Waanders het van Boekhandel Dominicanen. Je brengt in de Broerenkerk makkelijk een dagje door tussen de 1000m2 aan boeken, ook dankzij de stijlvolle brasserie (met terras!).

De Broerenkerk staat er al sinds 1512. Letterlijk hoogtepunt is het gewelf met zijn 16e-eeuwse schilderingen. In een lekker gestructureerd patroon: zes heiligen en vier (familie)wapens per gewelf, omringd door vrolijke bloemmotieven. Het gebrandschilderde glas werd aangebracht in 2013, toen de kerk boekhandel werd. Ook het orgel zal je opvallen. Dat stamt uit de 19e eeuw en wordt nog geregeld bespeeld. Bekijk de website van boekhandel Waanders in de Broeren.

De Vries van Stockum, Haarlem

Een andere historische parel is deze boekhandel in Haarlem.  In 1905 begon Hendrik de Vries een boekwinkeltje. Eerst als verkoper van schoolboeken en later als specialist in sportboeken. Nu heeft de boekhandel een gigantisch assortiment, van literatuur tot geschiedenis, reizen, koken en meer.

De boekhandel huist in vijf historische winkelpandjes die in een tijdbestek van zo’n 100 jaar zijn samengevoegd tot één winkel. Je krijgt hier echt een blik in het verleden. Let bijvoorbeeld op de opengewerkte plafonds met afbladderende verf, het ruwe metselwerk en de zware houten, kromgetrokken balken. En last but not least: het oudste stuk muur van Haarlem! De vele nisjes en poortjes maken het een heerlijke boekhandel om doorheen te struinen. Bekijk de website van De Vries van Stockum.

Riemer & Walinga, Ermelo

Een bezoeker van deze site gaf de fijne tip om een kijkje te nemen in deze boekhandel in Ermelo. En inderdaad, met de prachtige houten inrichting, de piano en niet te vergeten de open haard, hoort Riemer & Walinga zeker thuis in de lijst met mooiste boekhandels. Als je een rondje maakt door de winkel vallen de vele cadeauartikelen op, van sokken, tassen tot sleutelhangers. Maar boeken spelen gelukkig de hoofdrol.

Het leuke pandje in chaletstijl werd in 1900 gebouwd als postkantoor met woonhuis, en werd later winkelpand. Het is nu een van de laatste oorspronkelijke winkelpanden aan de Stationsstraat in Ermelo. Riemer & Walinga zit er zo’n 75 jaar. Opa Walinga richtte de zaak destijds op en nu runnen zijn twee kleindochters de winkel. Nog een ouderwets familiebedrijf dus, ook best uniek in deze tijd. Bekijk de website van Riemer & Walinga.

Vos & Van der Leer, Dordrecht

Vroeger zat Veilinghuis Mak in dit gebouw. Het pand was er helemaal op gericht om producten mooi uit te stallen en de huidige boekhandel past dan ook perfect in het gebouw. Mooie details zijn de authentieke vloer, de gietijzeren pilaren en de oude lambriseringen. En dan is de boekwinkel ook nog leuk ingericht, zoals de vrolijke kinderhoek met het moderne glas-in-loodraam.

Het gebouw uit 1901 werd ontworpen door de Dordtse architect H.A. Reus. Hij gooide nogal wat bouwstijlen door elkaar. Maar wat vooral opvalt, zijn de verwijzingen naar het vroegere veilinghuis. Bovenin -op de tuitgevel- zie je bijvoorbeeld een veilinghamer. In de ronde ramen verbeeldt een ster het hemelse van de kunst en het aardse van de handel. Verder is vooral in tekst duidelijk gemaakt wat je in het pand kon doen, zoals het uitnodigende ‘elck soecke sijn gadingh’. Wil je een kijkje nemen in dit historische pand? De openingstijden staan op de website van Vos & Van der Leer.

Boekhandel Scheltema, Amsterdam

Het valt tegenwoordig (helaas) niet mee om een boekhandel draaiende te houden. Zo weet ook Scheltema. Na een loodzware periode werd het bedrijf in 2014 failliet verklaard. Maar gelukkig werd het even daarna overgenomen, en dat niet alleen, het verhuisde naar een indrukwekkend pand (van 3200m2!) aan het beroemde Rokin in Amsterdam. Scheltema is daarmee de op een na grootste boekhandel van Nederland. Donner in Rotterdam is met 3700m2 net iets groter.

Het gebouw van Scheltema stamt uit 1911. Toen werd een rij huizen aan het Rokin gesloopt voor een groot nieuw kantoorpand, bijna twee keer zo hoog als de oorspronkelijke bebouwing. Het werd ontworpen door de Haagse F.A. Bodde die in New York ervaring had opgedaan met gewapend beton. Net als in Dordrecht deed het gebouw vroeger dienst als veilinghuis (sterker nog, het Dordtse bedrijf van de Makjes nam in 1919 dit veilinghuis over). Nu vind je in het gebouw 2,2 kilometer aan boekenplank, verdeeld over 5 verdiepingen. En het gigantische pand heeft een prettige, huiselijke sfeer weten te behouden. De openingstijden vind je op de website van Scheltema.

Wereldse boeken, Gorinchem

Als je het hebt over een huiselijke sfeer, vergeet dan Wereldse Boeken in de leuke vestingstad Gorinchem niet. De winkel huist in een hoekpand uit rond 1900 met grote puien en ijzeren pilaren, maar valt vooral op door de inrichting. Nu helpt de collectie daar ook wel bij, want die bestaat niet alleen uit boeken, maar ook uit elpees, singles en cd’s. En gave kunst. Bekijk de website van Wereldse Boeken.