Mooiste bibliotheken van Nederland

Een bibliotheek in een oud paleis, een stoere fabriekshal of een voormalig postkantoor. Maar ook gloednieuwe, moderne gebouwen. Ontdek de mooiste bibliotheken van Nederland. 

'Als je een tuin hebt in je bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken', zou de beroemde Cicero uit het oude Rome gezegd hebben. En een tuin heeft de bibliotheek van Schiedam.
De universiteitsbibliotheek is een verborgen parel midden in het hart van Utrecht. De mooie bibliotheek zit in het vroegere paleis van Lodewijk Napoleon.
Dit is de enige bibliotheek van Nederland met zulke Chinese details. Zoals de roodgroene aankleding en de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen. 
DePetrus laat maar weer eens zien dat boeken en kerken toch wel erg goed samengaan. Maar niet alleen de bibliotheek huist in dit prachtige 19e-eeuwse kerkgebouw.
De Nachtwacht is populair, maar onderschat ook de bibliotheek van het Rijksmuseum niet. De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. 
Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Je kunt een leuke toer volgen door het voormalige postkantoor uit 1924.
De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld.
Tja, maar weinig mensen vinden het mooi en tóch heeft het iets: de Rotterdamse bibliotheek uit 1983. Het pand heeft talloze bijnamen: Gasfabriek, IJstaart, Stofzuiger...
De TU-bibliotheek is vooral leuk om te bezoeken op zonnige dagen, want dan kun je er met een kleedje bovenop liggen! Het grasveld voor de bibliotheek loopt namelijk langzaam over in het dak van het gebouw.
Met maar liefst 28.000 vierkante meter is de OBA de grootste bibliotheek van Nederland... Een waar boekenwalhalla.
Bij een wedstrijd om de fijnste werkplekken, de leukste zitjes en lekkerste loungebanken, zou De Nieuwe Bibliotheek in Almere hoge ogen gooien!
Buiten zie je door de glazen pui de boeken al opdoemen, en eenmaal binnen zie je hoe gaaf het is gedaan: de terrassen met boekenkasten vormen letterlijk een berg van boeken.
Eerlijk is eerlijk, als je buiten staat, verwacht je niet in zo'n stijlvolle ruimte terecht te komen. Je wordt compleet overdonderd door de mooie leeszaal van het Eemhuis met zijn terrassen.
Het idee achter het ontwerp van deze bijzondere bibliotheek - en school - is een megatent in een duinpan. Het gebouw van hout en glas heeft een grote luifel, de zijgevels lopen taps toe en de kleuren passen bij de omringende dennenbomen.
In het Forum zit niet alleen de bibliotheek, maar bijvoorbeeld ook ook 2 museumzalen, een bioscoop met 5 (!) filmzalen, een café, en een restaurant op de bovenste verdieping.

Bekijk ook