Mooiste bibliotheken van Nederland

Van een historisch paleis tot een modern verbouwde fabriekshal. Bekijk de mooiste bibliotheken van Nederland. 

Korenbeurs, Schiedam

‘Als je een tuin hebt in je bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken’ (Cicero, 106 – 42 v Chr). Lees meer over de 18e-eeuwse Korenbeurs.

Universiteitsbibliotheek Utrecht

Het vroegere paleis van Lodewijk Napoleon is nu een rustpunt voor studenten. Lees meer over de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Cuypersbibliotheek, Amsterdam

De Nachtwacht is populair, maar onderschat ook de bibliotheek van het 19e-eeuwse Rijksmuseum niet. Lees meer over de Cuypersbibliotheek.

Handelingenkamer, Den Haag

De meest Chinese bibliotheek van Nederland. Denk: handgreepjes in de vorm van drakenklauwen en drakenkopjes aan de balustrades. Lees meer over de Handelingenkamer.

Bibliotheek Neude, Utrecht

Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Het voormalige postkantoor uit 1924 werd omgetoverd tot bibliotheek. Lees meer over Bibliotheek Neude.

LocHal, Tilburg

De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven uit 1932 onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld! Lees meer over de LocHal.

Bibliotheek Rotterdam

Vanwege de stalen buizen langs de gevel wordt dit (meestal niet zo gewaardeerde) gebouw uit 1983 vaak vergeleken met het Centre Pompidou in Parijs. Lees meer over de bibliotheek van Rotterdam.

Bibliotheek TU Delft

Een bibliotheek waarbij je lekker met een kleedje op het dak kunt liggen. Wat wil je nog meer? Lees meer over de TU-bibliotheek Delft.

OBA Amsterdam

De grootste bibliotheek van Nederland is een waar boekenwalhalla. Je kijkt je ogen uit in het bijzondere gebouw uit 2007. Lees meer over de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Boekenberg, Spijkenisse

De Boekenberg is een omweg waard; de terrassen met boekenkasten vormen letterlijk een berg van boeken. Lees meer over de Boekenberg.

Eemhuis, Amersfoort

Laat de buitenkant je niet afschrikken, want eenmaal binnen word je overdonderd door de mooie leeszaal van eikenhout. Lees meer over het Eemhuis.

De Jutter, Vlieland

Het idee achter het ontwerp van het gebouw? Een grote tent in een duinpan. Lees meer over De Jutter.