Mooiste bibliotheken van Nederland

Een bibliotheek in een voormalig paleis, een compleet verbouwde fabriekshal of statig postkantoor. Bekijk de mooiste bibliotheken van Nederland. 

Bibliotheek Neude, Utrecht

Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Lees meer over bibliotheek Neude.

Boekenberg, Spijkenisse

De Boekenberg is een omweg waard; de terrassen met boekenkasten vormen letterlijk een berg van boeken. Lees meer over de Boekenberg.

OBA Amsterdam

De grootste bibliotheek van Nederland is een waar boekenwalhalla. Je kijkt er je ogen uit. Lees meer over de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Korenbeurs, Schiedam

‘Als je een tuin hebt in je bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken’ (Cicero, 106 – 42 v Chr). Lees meer over de  Korenbeurs.

LocHal, Tilburg

De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd in 2019 uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld! Lees meer over de LocHal.

Eemhuis, Amersfoort

Laat de buitenkant je niet afschrikken, want eenmaal binnen word je overdonderd door de mooie leeszaal van eikenhout. Lees meer over het Eemhuis.

Bibliotheek Rotterdam

Vanwege de stalen buizen langs de gevel wordt dit (meestal niet zo gewaardeerde) gebouw vaak vergeleken met het Centre Pompidou in Parijs. Lees meer over de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

De Jutter, Vlieland

Het idee achter het ontwerp van het gebouw? Een grote tent in een duinpan. Lees meer over De Jutter.

Universiteitsbibliotheek Utrecht

Het vroegere paleis van Lodewijk Napoleon is nu een rustpunt voor studenten. Lees meer over de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Cuypersbibliotheek, Amsterdam

De Nachtwacht is populair, maar onderschat ook de bibliotheek van het Rijksmuseum niet. Lees meer over de Cuypersbibliotheek.

Bibliotheek TU Delft

Een bibliotheek waarbij je lekker met een kleedje op het dak kunt liggen. Wat wil je nog meer? Lees meer over de TU-bibliotheek Delft.

Handelingenkamer, Den Haag

De meest Chinese bibliotheek van Nederland. Denk: handgreepjes in de vorm van drakenklauwen en drakenkopjes aan de balustrades. Lees meer over de Handelingenkamer.