Mooiste bibliotheken van Nederland

Van een historisch paleis tot een modern verbouwde fabriekshal. Bekijk de mooiste bibliotheken van Nederland. 

Met maar liefst 28.000 vierkante meter is de OBA de grootste bibliotheek van Nederland... Een waar boekenwalhalla.
Buiten zie je door de glazen pui de boeken al opdoemen, en eenmaal binnen zie je hoe gaaf het is gedaan: de terrassen met boekenkasten vormen letterlijk een berg van boeken.
‘Als je een tuin hebt in je bibliotheek, dan zal het je aan niets ontbreken’ (Cicero, 106 – 42 v Chr). Deze spreuk hangt in de mooie bibliotheek van Schiedam.
Eerlijk is eerlijk, als je buiten staat, verwacht je niet in zo'n stijlvolle ruimte terecht te komen. Je wordt compleet overdonderd door de mooie leeszaal van het Eemhuis met zijn terrassen.
Tja, maar weinig mensen vinden het mooi en tóch heeft het iets: het Rotterdamse bibliotheekgebouw uit 1983. Het pand heeft talloze bijnamen: Gasfabriek, IJstaart, Stofzuiger...
Het idee achter het ontwerp van deze bijzondere bibliotheek - en school - is een megatent in een duinpan. Het gebouw van hout en glas heeft een grote luifel, de zijgevels lopen taps toe en de kleuren passen bij de omringende dennenbomen.
De universiteitsbibliotheek is een verborgen parel midden in het hart van Utrecht. De mooie bibliotheek zit in het vroegere paleis van Lodewijk Napoleon.
De TU-bibliotheek is vooral leuk om te bezoeken op zonnige dagen, want dan kun je er met een kleedje bovenop liggen! Het grasveld voor de bibliotheek loopt namelijk langzaam over in het dak van het gebouw.
De Nachtwacht is populair, maar onderschat ook de bibliotheek van het Rijksmuseum in Amsterdam niet. De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. 
Dit is de enige bibliotheek van Nederland met zoveel bijzondere Chinese details. Zoals de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen en de drakenkopjes aan de balustrades. En de gigantische koepel met schubben van glas in lood. 
Dankzij de imposante hal met prachtige bakstenen bogen lijkt het wel of je binnenkomt in een kathedraal. Het voormalige postkantoor uit 1924 werd omgetoverd tot bibliotheek.
De stoere, voormalige werkplaats voor locomotieven onderging een complete metamorfose en werd uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld. Nu zit de Tilburgse bibliotheek in het gigantische pand.