Mooie gebouwen in Wijk bij Duurstede

Alleen al het kasteel maakt een bezoek aan deze bescheiden, rustige vestingplaats waard. Maar Wijk bij Duurstede heeft meer te bieden.

Van Dorestad tot vestingstad

Het plaatsje Dorestad groeit in de vroege middeleeuwen uit tot een belangrijke handelsplaats. Niemand weet precies waarom maar op een gegeven moment raakt het welvarende plaatsje volledig in verval. Misschien vallen de Vikingen Dorestad aan, verplaatst de Rijn zich, of is er ander onheil. Hoe dan ook, het gebied ligt er eeuwenlang verlaten bij… Totdat rond 1270 een edelman besluit een gigantische donjon (woontoren) te bouwen. Daaromheen wordt geleidelijk een nieuwe nederzetting gebouwd en zie daar, het ontstaan van Wijk bij Duurstede. Wanneer de mooie plaats rond 1300 stadsrechten krijgt, groeit het pas echt uit tot vestingstad. Met stadswallen en grachten (waarbij deels gebruik wordt gemaakt van oude rivierbeddingen), een stadsmuur en stadspoorten.

De mooiste gebouwen van Wijk bij Duurstede

Aan de rand van de stad prijkt de bijzondere molen die bovenop de stadspoort staat. Niet te missen! Een goed bewaard geheim vind je opvallend genoeg midden in de binnenstad, een idyllisch, groen hofje omringd door prachtige huizen: het Veldje van Mazijk. Vlak daarbij staat de Grote Kerk en daar schuin tegenover vind je de leuke boekhandel Pettinga. Maar hoogtepunt van de mooie vestingstad is uiteraard Kasteel Duurstede dat is ontstaan uit de legendarische woontoren die er dus al staat sinds 1270. Het kasteel kun je het beste op zondag bewonderen. Dan heb je namelijk de kans om op het eeuwenoude terras te vertoeven, waarbij je uitkijkt op het lieflijke parkje rondom het kasteel.