Mooie gebouwen in Utrecht

Als je eenmaal in Utrecht bent geweest, wil je er vast naar terug. Je ontdekt steeds weer een nieuw verborgen pareltje in de stad.

Geliefde universiteitsstad

De Romeinen legden rond 50 na Chr. de basis voor de stad. Zij bouwden aan de oever van de Rijn (rond de plek van het huidige Domplein) het castellum Traiectum. Maar het huidige Utrecht werd gesticht in 690 door bisschop Willibrord die onder andere de Domkerk liet bouwen. In 1122 kreeg de Domstad stadsrechten, met kort erna stadswallen en een verdedigingsgracht. De bisschop verloor gaandeweg steeds meer macht over Utrecht en en aan het eind van de 12e eeuw kreeg de plaats een eigen bestuur. Utrecht groeide in de 16e eeuw uit tot de grootste stad van Noordelijke Nederlanden en kreeg in de 17e eeuw een universiteit. De universiteitsstad is tot op de dag van vandaag geliefd om zijn historische gebouwen, eeuwenoude werfkelders en natuurlijk de hoogste kerktoren van Nederland, de Domtoren.

De mooiste gebouwen van Utrecht

Niet het meest bekend, maar het grootste bakstenen gebouw van Nederland staat in Utrecht. Goed herkenbaar aan de ufo (!) op het dak. Loop dus zeker even langs deze Inktpot (het gebouw is alleen op Open Monumentendag van binnen te bekijken).

Een gebouw dat altijd te bezoeken is, zelfs als het in de steigers staat, is natuurlijk de eeuwenoude, beroemde Domtoren. En als je een beetje in de kerkelijke sfeer wilt blijven, kun je vlak achter de majestueuze toren naar het unieke huis van de enige paus ooit in Nederland, met de toepasselijke naam Paushuize. En over uniek gesproken… de historische binnenstad herbergt ook een modern hoogstandje van staal en glas. Eentje waar je overigens ook kunt overnachten, namelijk het huisje van Sluijmer.

Buiten het centrum vind je twee iconen van beroemde architecten, allebei te bezoeken met (audio)tour: het Rietveld-Schröderhuis en het Huis Van Ravesteyn. Een andere beroemde (tijdelijke) bewoner van Utrecht was de 18e-eeuwse koning Lodewijk Napoleon. Van zijn paleis is een prachtig mooie universiteitsbibliotheek gemaakt; je kunt aan de portier vragen of je een binnen een kijkje mag nemen, soms heb je geluk. Maar anders niet getreurd, want de bibliotheek in het oude postkantoor van Utrecht doet er zeker niet voor onder; Bibliotheek Neude is altijd te bezoeken.