Mooie gebouwen in Schoonhoven

Gelegen aan de Lek ligt het typisch oud-Hollandse stadje  Schoonhoven. De historische plek met middeleeuwse straatjes leent zich goed voor een leuke stadswandeling.

Vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie

Schoonhoven wordt ook wel de Zilverstad genoemd. En deze bijnaam gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen. Halverwege de 13e eeuw stond er namelijk langs de rivier de Zevender een kasteel. Zodra de kasteelheren zilversmeden vragen om spullen voor hen te maken, vestigen de zilversmeden zich rondom het kasteel en de rest is geschiedenis;-) De stad staat nu bekend om zijn juweliers en de enige opleiding tot edelsmid in Nederland. Ook wordt Schoonhoven vaak in één adem genoemd met de Hollandse Waterlinie. Eind 16e eeuw wordt namelijk bedacht om een groot deel van Holland te verdedigen met ons belangrijkste wapen: water. Het idee: wanneer een aanval dreigt, snel grote gebieden onder water zetten. Op hoger gelegen gebieden komen ter verdediging forten en vestingen. Zo wordt ook Schoonhoven een  belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie.

De mooiste gebouwen van Schoonhoven

Leuk is om op zoek te gaan naar de watertoren uit 1901. Deze bijzondere toren ligt midden in een woonwijk en prijkt als een ware fata morgana boven de rijtjeshuizen uit. En je bent dan meteen vlakbij het mooiste uitkijkpunt van de stad. Hiervoor loop je langs de Lek en kijk je bij het ophaalbruggetje uit over een prachtig stukje historisch Schoonhoven. Bonus is dat je vervolgens uitkomt bij de Veerpoort; de enig overgebleven stadspoort. Sinds 1600 is de poort onderdeel van de waterkering. Sterker nog, bij extreem hoog water worden tegenwoordig nog steeds de deuren gesloten. Mooiste (en hoofd)straat van Schoonhoven is Haven met zijn leuke gevels, het  oude stadhuis en de historische De Waag.