Mooie gebouwen in Rotterdam

Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur, maar er zijn ook genoeg prachtige, historische gebouwen te vinden. 

Wederopbouwarchitectuur

Rotterdam ontstaat rond 1270 als bewoners een dam in de Rotte aanlegden. Dankzij zijn strategische ligging wordt het vissersplaatsje al snel een handelsstad met havens. In de de 16e en 17e eeuw groeit de stad hard; er komen talloze nieuwe gebouwen bij en de Laurenskerk werd uitgebreid. Helaas worden veel gebouwen verwoest tijdens het bombardement in mei 1940 in het centrum. van de stad. Daarna start gelijk de wederopbouw; je ziet dan ook mooie wederopbouwarchitectuur in de stad.

De mooiste gebouwen van Rotterdam

Het Witte Huis werd gebouwd in 1898 en was voor die tijd ongekend hoog: 43 meter. Het wordt gezien als de eerste wolkenkrabber van Nederland. Ook een begrip in Rotterdam en omstreken is Hotel New York. In de 19e eeuw vertrokken vanaf dit punt de stoomschepen naar New York. Nu is het hotel een culinaire hotspot op de populaire Wilhelminapier in Rotterdam.

Neem ook een kijkje bij het Rotterdamse stadhuis dat een heel andere stijl heeft dan de meeste andere stadhuizen in Nederland, met Byzantijnse en Romaanse invloeden. En ook het museumgebouw van Boijmans Van Beuningen heeft een heel andere stijl dan veel andere gebouwen in Rotterdam; een traditionele, landelijke stijl met Zweedse invloeden. Met pal daarnaast het gloednieuwe, spectaculaire gebouw Het Depot van het museum.

En natuurlijk vind je boordevol wederopbouwarchitectuur in Rotterdam. Het gigantische Groothandelsgebouw uit 1953 is misschien wel het bekendste voorbeeld van wederopbouwarchitectuur in de stad. En het Timmerhuis is een geweldige combinatie van oud en nieuw. Er stond namelijk al een mooi wederopbouwpand en dat werd in 2015 uitgebreid met ‘een wolk van glas en staal’.

Buiten het centrum is de Van Nelle Fabriek een bezoek waard. Het Glazen Paleis uit 1930 is het voornaamste industriƫle monument van ons land. Tot ver in de jaren negentig werd in de fabriek nog tabak gemaakt.