Mooie gebouwen in Naarden

Naarden is een van de best bewaarde vestingen, beroemd om zijn stervorm. Er worden dan ook talloze luchtfoto’s van gemaakt, maar al wandelend zie je ook goed hoe de vesting in elkaar zit.

De vesting

De vesting ontstond in de Tachtigjarige Oorlog, een zeer bewogen tijd voor Naarden. De stad kiest aanvankelijk de kant van de Spaanse overheerser, maar wordt al gauw door de Watergeuzen ingenomen. Dan verschijnen in 1572 de Spanjaarden voor de poorten en gebeurt er iets gruwelijks… Zo’n 700 inwoners van de stad verzamelen zich bij het stadhuis om de ‘vredesvoorwaarden’ van de Spanjaarden aan te horen. Al snel blijkt dit een valstrik te zijn; de inwoners kunnen geen kant op en worden op brute wijze vermoord en hun stad in brand gestoken. Naarden ligt nagenoeg geheel in as maar weet zich snel te herstellen. Het mooie plaatsje wordt weer opgebouwd én het krijgt nieuwe vestingwerken. Door latere uitbreidingen en moderniseringen van de werken ontstaat de indrukwekkende vestingstad die je nu nog in vol ornaat ziet.

De mooiste gebouwen van Naarden

Naarden heeft één hoofdstraat waar alles gebeurt. Je ziet daar het prachtige stadhuis, je komt langs de Grote Kerk en je loopt langs de mooiste gevels. In een zijstraatje kun je naar het voormalige stadhuis (omgedoopt tot Spaanse Huis verwijzend naar de gebeurtenissen in de Tachtigjarige Oorlog). Maar de vestingwerken zie je natuurlijk aan de rand van de stad. Naarden heeft een van de mooiste stadspoorten van Nederland. En daarbuiten zie je de zes bastions, de dubbele omwalling en dubbele grachtengordel.