Mooie gebouwen in Middelburg

Het is niet zo bekend, maar een groot deel van het oude centrum  van Middelburg werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier bijna niets van terug vanwege de geweldige wederopbouw in historische stijl.

Opgebouwd in traditionele stijl

Alleen de naam Middelburg is al leuk. Toen de Vikingen namelijk Europa binnentrokken, werd op Walcheren een ringwalburg opgeworpen. Middelburg was de middelste op het eiland en kreeg daarom zijn naam. Toen Vikingen weer uit beeld waren, groeide Middelburg steeds verder uit tot handelscentrum. In de 17e eeuw was het op Amsterdam na de belangrijkste handelsstad. De prachtige rijksmonumenten in de stad herinneren nog aan deze bloeiperiode. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn helaas ook veel historische panden verloren gegaan. In 1940 ontstond er door een beschieting een grote brand die een groot deel van de stad verwoestte. Daarna is de mooie stad weer opgebouwd in traditionele stijl.

De mooiste gebouwen van Middelburg

Blikvanger is het prachtige stadhuis van Middelburg. Overigens werd dit pand ook deels verwoest door de brand, maar de buitenmuren bleven gelukkig staan. En de Oostkerk is absoluut een bezoek waard. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en leuke activiteiten georganiseerd in de mooie kerk. Zoals de wereldberoemde tentoonstelling World Press Photo. Midden in de stad ligt de abdij (Onze-Lieve-Vrouwe-abdij) aan een prachtig plein. De abdijtoren wordt wel Lange Jan genoemd. Overigens staat de toren van het stadhuis wel bekend als Malle Betje. Meest gehoorde verklaring voor deze bijnaam is dat Malle Betje achter loopt en de klok later slaat dan Lange Jan. Naast deze prachtige gebouwen heeft Middelburg tal van idyllische straatjes, een stadswandeling isĀ  dus zeker een aanrader.