Mooie gebouwen in Maastricht

Wist je dat Maastricht na Amsterdam de meeste rijksmonumenten van Nederland heeft? De Limburgse stad heeft dan ook een rijke geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat.

Stadsbeeld

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting; de Romeinen legde er in de 1e eeuw na Chr. een brug aan over de Maas. Vandaag de dag moeten schepen zelfs een stukje omvaren om de overblijfselen ervan op de bodem te omzeilen. Toen de brug instortte is in de 13e eeuw de mooie Sint Servaasbrug gebouwd. Vanwege het graf van Sint Servaas waarnaar de brug is vernoemd, was Maastricht in de middeleeuwen een echte bedevaarsstad. Vele torens van kloosters, kapellen en basilieken herinneren hier nog aan. Net als de forten, stadsmuren en (restanten van) vestingwerken getuigen van Maastricht als vestingstad tussen 1600 en 1830. En 1830 doet je misschien denken aan een andere historische gebeurtenis? Tijdens de afscheiding van Belgi├ź had de stad bijna bij onze zuiderburen gehoord, het is dat generaal Dibbets daar met harde hand een stokje voor stak. Maar Maastricht staat niet voor niets bekend als een stukje buitenland in Nederland… Aan alles is het zien dat de stad de meest zuidelijke van het land is.

De mooiste gebouwen van Maastricht

Als boekenliefhebber noem ik als eerste de prachtige boekhandel Dominicanen, een van de mooiste boekhandels van Nederland. Hier kun je uren ronddwalen, of de bijzondere kerk bewonderen vanuit de coffeeecorner. Vlakbij de Dominicanenkerk vind je de Sint Servaasbasiliek, de oudste nog bestaande kerk van Nederland. En ook de Onze Lieve Vrouwebasiliek is een bezoek waard. Even genoeg kerken gezien, en geïnteresseerd in de geschiedenis van Maastricht als vestingstad? Neem dan een kijkje bij de Helpoort. Die stamt uit 1229 en is daarmee dan weer de oudste nog bestaande stadspoort van het land. Hier vind je het Vestingmuseum waar je alles te weten komt over roemruchte geschiedenis van de stad. Onderweg ernaartoe kun je langs de restanten van de middeleeuwse stadsmuur lopen. Als je fan bent van bouwmeester Pieter Post wandel je natuurlijk ook langs het statige stadhuis van Maastricht. Of ga juist naar het Bonnefanten Museum wanneer je het resultaat van de vooraanstaande Italiaanse architect Aldo Rossi wilt zien.