Mooie gebouwen in Leiden

Ontdek universiteitsstad Leiden, de geboortestad van Rembrandt, vol mooie historische plekjes.

Grachtenpanden, wevershuisjes en hofjes

In de 15e eeuw had Leiden een bloeiende lakenindustrie. Maar de Tachtigjarige Oorlog veranderde alles; Leiden werd tot twee keer toe belegerd door Spanjaarden. Het einde van de belegering op 3 oktober 1574, het Leids Ontzet, vieren de Leidenaren tot op de dag van vandaag. Na het Ontzet volgde weer een bloeiperiode en groeide de stad uit tot tweede grootste stad van de Republiek, na Amsterdam. Leiden kon de vele inwoners bijna niet meer kwijt en dus werd de stad steeds verder uitgebreid.

De welvarende periode zie je goed terug in het straatbeeld. Langs de grachten zie je kleine wevershuisjes, maar ook statige monumentale panden van rijke burgers en de vele hofjes die zij stichten om het armere deel van de bevolking te huisvesten. O ja, en je ziet op de gebouwen vaak twee rode gekruiste rode sleutels terug; het stadswapen van Leiden. Die verwijzen naar Sint Petrus, de beschermheilige van de stad, die de sleutels tot de hemel bezit.

Mooiste gebouwen van Leiden

De Universiteit van Leiden is de oudste universiteit van Nederland. Al in 1575 werd ‘íe opgericht door Willem van Oranje als beloning voor het verzet van de stad tijdens de Tachtigjarige oorlog. In 1581 ging de universiteit in het Academiegebouw zitten, een voormalig klooster. Het bijbehorende kruidentuintje groeide uit tot prachtige Hortus Botanicus.

Loop ook zeker langs de Stadstimmerwerf uit 1612; vanuit dit mooie gebouw werd de uitbreiding van de stad in de 17e eeuw uitgetekend. En Leiden is natuurlijk de geboortestad van Rembrandt, maar in de 19e eeuw dachten ze daar nog niet al teveel over na en dus werd zijn geboortehuis gesloopt. Vlakbij is wel het leuke Rembrandt-plantsoen gemaakt, pal voor de Kweekschool voor zeevaart en bijbehorende ziekenboeg. Ander aandenken aan de beroemde schilder is de Doelenpoort uit 1645 die toegang gaf tot het oefenterrein van de Leidse Schutterij. Daar was de vader van Rembrandt lid van; een leuke link met zijn beroemdste schilderij (met schutters), de Nachtwacht.

Ook zijn aanraders als je een dagje Leiden doet: het stadhuis van Leiden, de stadsgehoorzaal, de Pieterkerk, de Morspoort en de prachtige 17e-eeuwse Bibliotheca Thysiana, het eerste openbare bibliotheekgebouw van Nederland. Uniek is de 11-eeuwse Burcht midden in de stad.