Het lijkt een bescheiden plaatsje, mooi liggend aan de brede IJssel. Maar vergis je niet, de stad was vroeger vanwege zijn strategische positie ontzettend rijk en machtig en dat zie je duidelijk terug in de mooie Hanzestad.
Historische Hanzestad
In de middeleeuwen sloot Kampen zich aan bij de Hanze, een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden (in totaal zo’n 200!) die met elkaar hun handel beschermden en uitbreidden. De stad mocht lid worden van de club, omdat ze – dankzij de gunstige ligging aan de IJssel en de Zuiderzee – een machtige, welvarende speler was. Met hun schepen, koggen genoemd, vervoerden de Kampenaren grote hoeveelheden vracht.
De mooiste gebouwen van Kampen
De opvallende brug pal bij het station valt meteen op. In 1448 lieten de Kampenaren op deze plek al een (houten) stadsbrug aanleggen over de IJssel. Niet omdat er aan de overkant nu zoveel te doen was, maar omdat ze dan tol konden heffen…. Daarna heeft de brug vele gedaanten gehad (je hoort er meer over als je naar het Stedelijk Museum in Kampen gaat). Het huidige exemplaar valt behoorlijk op doordat de hefwielen zijn bekleed met bladgoud; vooral in de zon een leuk gezicht. En de brug heeft inmiddels ook echt nut; aan de overkant van het water ligt namelijk een leuk stadsstrand met terras, en niet te vergeten het station van de stad.
Het mooiste gebouw van de stad is absoluut het middeleeuwse Oude Raadhuis. Binnen is de Schepenzaal (waar vroeger recht gesproken werd) al even uitbundig als rijkversierde gevel van het gebouw, dus zeker een bezoekje waard. Iets verderop kom je langs het Gotisch Huis dat er uitziet als het oudste huis van Kampen. Dat is het niet, maar mooi is het wel. Het leuke pand met rode luiken is rond 1500 gebouwd, en werd begin 1900 flink gerestaureerd. Dit gebeurde onder andere door Pierre Cuypers die altijd een romantisch sausje giet over zijn restauraties. En niet te missen is de gigantische, vrijstaande Nieuwe Toren uit 1649. Destijds speciaal gebouwd om de macht en rijkdom te tonen van de stad.
Begin 1900 werd Kampen verder verfraaid. Toen werd deze mooie bakkerij neergezet. Leuk is dat er nog steeds een bakker in het pand zit. Het prachtige, sierlijke gebouw is uitgevoerd in jugendstil, een stijl die je sowieso veel ziet in de stad.
En Kampen heeft maar liefst drie stadspoorten weten te behouden. Dat zie je niet in veel steden. Aan de IJssel vind je de Koornmarktspoort. Leuk om te weten is dat in 1840 het idee was om het stadsaangezicht daar geheel wit te maken. Ook de poort moest eraan geloven, maar later heeft ‘ie gelukkig zijn oorspronkelijke kleur teruggekregen.