Maak kennis met deze charmante, historische stad in het Noorden. Het bekendste gebouw van Groningen is overduidelijk de Martinitoren, maar de stad kent meer pareltjes.
Historische universiteitsstad
In de middeleeuwen heeft Groningen een goede, strategische ligging voor het drijven van handel. De stad wordt dan ook lid van het Hanzeverbond, een samenwerking tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden. De Hanzestad groeit en bloeit. In 1614 wordt de Rijksuniversiteit van Groningen gesticht. Daarmee is het na de universiteit van Leiden de oudste universiteit van Nederland. Het huidige universiteitsgebouw is een prachtig pand in renaissancestijl. Helaas zijn veel andere mooie gebouwen in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld, waardoor je op sommige plekken opeens moderne gebouwen ziet. Na de Tweede Wereldoorlog begint de stad steeds meer te lijken op het huidige stadsbeeld.
De mooiste gebouwen van Groningen
De Martinitoren is het beroemdste gebouw van de stad. Tip: vanaf het nieuwe gebouw Het Forum heb je mooi zicht op de markante toren. Een verborgen plekje in de stad is de Prinsentuin die in 1626 werd aangelegd door de toenmalige stadhouder Willem Frederik. In het lieflijke hofje kijk je uit op het Prinsenhof, een gebouw uit de 11e eeuw. Uit de 19e eeuw stamt het prachtige Universiteitsgebouw, ook zeker een bezoek waard. Net als de Korenbeurs, waar je nu – let op – een Albert Heijn vindt. Neem ook zeker binnen een kijkje! Zin in een drankje? Dan kun je naar het prachtige Goudkantoor op de Grote Markt. Vlakbij het station staat het Groninger museum. Of het mooi is, daarover verschillen de meningen, maar bijzonder is het zeker. Tot slot is het station van stad een blikvanger vooral door de stationshal met prachtig plafond en tegeltableaus.