Mooie gebouwen in Gorinchem

Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland. Vanaf de stadswallen, die nog bijna helemaal in tact zijn, kijk je uit op de rivieren en het typisch Hollandse landschap rondom de stad.

Grootste vestingstad van Nederland

In de 16e eeuw groeit Gorinchem uit tot belangrijke vestingstad. De oorsprong hiervan ligt, zoals vaker bij onze vestingsteden, in de Tachtigjarige Oorlog. In 1572 nemen de Watergeuzen namelijk de stad in, waarna Gorinchem beschermd moet worden tegen de Spanjaarden. En dat wordt grondig aangepakt: in 1609 ligt er een compleet nieuwe vestingwal met maar liefst 11 bastions. Omdat deze verdedigingswerken nogal ver van het centrum liggen, wordt Gorinchem bijna twee keer zo groot. En het is nu dus de grootste vestingstad van Nederland met een nog volledige omwalling.

De mooiste gebouwen van Gorinchem

Het leuke is dat het riviertje de Linge dwars door de oude vesting loopt. Bij de Lingehaven zie je het mooie, rijkversierde Brugwachtershuis (adres: Eind 3) en indrukwekkende pakhuizen aan het water. In het centrum vind je aan de Grote Markt het historische stadhuis. Hierin zit nu het Gorcums museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad. Een van de mooiste monumenten van Gorinchem is ‘Dit is in Bethlehem’ met een rijkversierde gevel en prachtig beeldhouwwerk. Iets verderop is het huiselijke Wereldse Boeken is een bezoekje waard, een leuk ingericht pandje. De enige overgebleven stadspoort, de Dalempoort, kom je tegen als je een wandeling maakt over de stadswallen van Gorinchem.