Mooie gebouwen in Dordrecht

Dordrecht is de meest onderschatte stad van Nederland. De prachtige historische stad kan zeker concurreren met publiekslievelingen Amsterdam en Utrecht. En met al die huizen pal in het water lijkt het wel op Venetië…

Nog steeds de glorie van weleer

Dordrecht heeft een rijke historie die je duidelijk terugziet in de prachtige binnenstad. Dordrecht staat wel bekend als de oudste stad van Holland, omdat het al sinds 1220 stadsrechten heeft. De middeleeuwen zijn sowieso heel belangrijk voor Dordrecht. Want dan al groeit de stad uit tot belangrijk handelscentrum. Begin 14e eeuw krijgt Dordrecht namelijk het “stapelrecht”: goederen die over Lek en de Merwede worden vervoerd, moeten eerst in Dordrecht op de markt worden gebracht. Je ziet de goederen waar het om gaat nog terug in veel straatnamen, zoals de Visstraat en de Wijnstraat. Met de stapel wordt Dordt de machtigste stad in Holland. In de eeuwen daarna raakt de stad zijn handelspositie langzamerhand kwijt, vooral aan Amsterdam en Rotterdam. Maar de glorie van weleer is nog steeds voelbaar in de stad.

De mooiste gebouwen van Dordrecht

Als eerste noem ik de Groothoofdspoort. Als je met de waterbus vanuit Rotterdam naar Dordt gaat (een aanrader!) kom je aan bij het drierivierenpunt met prominent op de kade deze imposante 15e-eeuwse stadspoort. Iets verderop zie je mooie pakhuizen, waarbij de “Stockholm” het meest opvalt. Leuk is om het Huis van Gijn te bezoeken om te zien hoe een rijke familie in de 19e eeuw vertoefde aan het mooie haventje in de stad. En hou je van boekhandels? Neem dan een kijkje in boekhandel Vos & Van der Leer in een voormalig veilinghuis. Natuurlijk mag je ook de Grote Kerk niet missen. Net als het stadhuis (maar het opvallende raadhuis vált ook bijna niet te missen). Iets buiten het centrum kun je naar de leuke watertoren, nu Villa Augustus. Mooie straatjes in de stad zijn onder andere: de Hofstraat, Kuipershaven, de Wijnstraat en de Grotekerksbuurt.