Mooie gebouwen in Den Haag

De stad met zijn statige lanen en hofjes kent tal van  prachtige monumenten. Zoals natuurlijk het beroemde Binnenhof en paleis Noordeinde.

Statige stad

Den Haag is van oudsher al het politieke centrum van Nederland. Al in 1248 begon graaf Willem II met de bouw van een kasteel in Den Haag, dat door zijn zoon Floris V werd voltooid met onder meer de Ridderzaal. Dankzij dit bestuurscentrum groeide de stad behoorlijk en woonden er veel rijke en machtige personen. Dat zie je goed terug aan de statige gebouwen in de stad.

De mooiste gebouwen van Den Haag

Op het Binnenhof staat de leuke Ridderzaal, een van de oudste gebouwen van Den Haag. Iets verderop vind je het Mauritshuis, ook wel het Suikerpaleis genoemd. Het kleurrijke gebouw werd in de 17e eeuw ontworpen door de beroemde architect Jacob van Campen, ook wel bekend van het Paleis op de Dam.

Verstopt in de bocht van Kneuterdijk staat een klein paleis. Koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna kregen Paleis Kneuterdijk als huwelijkscadeau. Zij hebben het flink verbouwd want in Rusland was mevrouw heel wat andere paleizen gewend. Over luxe gesproken, vlakbij staat het chique Hotel des Indes. Loop daar vandaan ook even naar het Huis van Lorrie uit 1896. Dit is een van de vroegste Nederlandse voorbeelden van de art nouveau stijl. Ietsje buiten het centrum staat het meesterwerk van de beroemde Berlage: het Kunstmuseum uit 1935.