In Delft waan je je in vroeger tijden met zijn historische grachten en monumenten. Je kijkt je ogen uit in de mooie stad.
Historische binnenstad
Delft is ontstaan aan een gegraven waterloop, de ‘Delf’, en heet daar ook naar; delven betekent graven. Het handelsstadje deed zijn naam eer aan, want in de 14e eeuw werd er weer gegraven. Toen kreeg de stad een verbindingskanaal naar de Maas en daarmee toegang tot een enorm achterland en de zee. De handel (vooral boter, textiel en bier) kwam dan ook tot grote bloei. Tegen het einde van de 16e eeuw was Delft een van de belangrijkste steden van de Republiek. Dat zie je duidelijk terug aan de prachtige historische panden in de stad. Op een gegeven moment werd zijn positie wel verdrongen als havenplaats door Rotterdam. Daarvoor in de plaats kwamen industrie en wetenschap.
De mooiste gebouwen van Delft
Op de Markt vind je gelijk een paar hoogtepunten van Delft bij elkaar. Te beginnen met de beroemde Nieuwe Kerk. De op een na hoogste kerk van Nederland torent in de stad overal bovenuit, en wordt dagelijks door talloze toeristen bewonderd. Tegenover de kerk vind je het prachtige, rijkversierde stadhuis van Delft. En om de hoek staat de geweldige Kaerskorf uit 1598. Dit pandje ziet er typisch Hollandse renaissance uit en is een van de meest gefotografeerde gebouwen van de stad.
De andere beroemde kerk van Delft staat bekend als de Oude Jan, of Scheve Jan. Op Tripadvisor is het ‘de toren Pisa van Delft’. De toren van de Oude Kerk staat dan ook bijna 2 meter uit het lood. Daar tegenover kun je naar het leuke museum Prinsenhof, de plek waar Willem van Oranje verbleef om uit handen van de Spanjaarden te blijven.
Niet te missen is het Gemeenlandshuis. Het gotische gebouw uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar kon het bouwen dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het pand verwijzen hier nog naar. En volgens velen de meest romantische plek van Delft: de middeleeuwse Oostpoort, de enig overgebleven stadspoort van de stad.