Mooie gebouwen in Amsterdam

Wist je dat de stad meer grachten telt dan Venetië en meer bruggen dan Parijs? En dan heeft het ook nog de meeste Rijksmonumenten van Nederland.

Meer dan 1500 monumentale panden

Amsterdam begint als klein vissersdorpje dat in de 13e eeuw een dam aanlegt in de Amstel. Maar zodra het begint te handelen over water (vooral bier en haring)  groeit het in de eeuwen daarna uit tot handelsstad van wereldformaat. In de 17e eeuw kent Amsterdam een ongekende bloeiperiode. De stad groeit als kool en kan (net als nu) zijn inwoners niet meer kwijt. En dus komen er maar liefst vier stadsuitbreidingen, ook wel bekend als Uitleggen. Belangrijk onderdeel daarvan is de aanleg van de beroemde grachtengordel:  de prachtige Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel vormen samen een halve cirkel om het middeleeuwse stadscentrum. En de historie is nog steeds te beleven; er liggen meer dan 1500 monumentale panden uit de 17e- en 18e-eeuw aan deze brede, statige grachten.

De mooiste gebouwen van Amsterdam

Tja, waar te beginnen? Amsterdam heeft de meeste Rijksmonumenten van Nederland, en is een waar openluchtmuseum. Een kleine greep dan maar. Ga je met de trein? Dan kom je meteen aan in zo ongeveer het mooiste gebouw van de stad: het rijkversierde Centraal Station. Het werd ontworpen door de beroemde Pierre Cuypers die ook het ook al zo mooie Rijksmuseum ontwierp. Neem ook een kijkje aan de achterzijde van het station, want daar heb je mooi uitzicht op het futuristische gebouw Eye.

Veel beroemde gebouwen vind je op de Dam. Met als hoogtepunt natuurlijk het natuurstenen Paleis op de Dam. Vooral van binnen maakt het indruk door het prachtige beeldhouwwerk. Tip: een paar grachten verder vind je de Paleis-op-de-Dam-lookalike, het Trippenhuis. En ook een aanrader, iets buiten centrum – maar de trip zeker waard – staat Het Schip. Het heeft neptorens, vogels van baksteen en andere expressionistische uitspattingen.

Hou je van boeken? Dan kom je in Amsterdam zeker aan je trekken. Ga bijvoorbeeld naar de openbare bibliotheek of naar de Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum. Ook kun je met gemak uren doorbrengen in boekhandel Scheltema.

Oja, ga ook zeker naar het mooie theater Carré als er tijdens je bezoek aan Amsterdam een leuke voorstelling is!