Mooie gebouwen in Amersfoort

De Muurhuizen, gebouwd op de funderingen van de stadsmuur, de prachtige Koppelpoort en de leuke historische plekjes maken Amersfoort absoluut een bezoek waard.

Middeleeuwse sfeer

Amersfoort ademt nog helemaal de middeleeuwse sfeer van weleer. De middeleeuwse stad ontstond in de 13e eeuw. In die tijd was de bisschop van Utrecht eigenaar van Amersfoort. Hij liet er een hof bouwen en daaromheen ontstonden als snel veel activiteiten waardoor de nederzetting flink groeide. In 1259 gaf hij Amersfoort stadsrechten en mocht de stad een stadsmuur bouwen. Die was rond 1300 klaar, maar ondertussen bleef de welvaart groeien en dus bleek het gebied binnen de muren al snel te klein. En zo kwam er in 1451 een tweede stadsmuur. De eerste muur werd afgebroken en op die plek werden nieuwe huizen gebouwd (de Muurhuizen).  De bloeiperiode die Amersfoort beleefde in de middeleeuwen zie je nog steeds terug in de prachtige stad.

De mooiste gebouwen van Amersfoort

Het bekendste middeleeuwse gebouw is de Koppelpoort. De land- en waterpoort werd gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur en was in 1425 klaar.  Vlakbij staat overigens een modern architectonisch hoogtepunt, namelijk bibliotheek Eemhuis. Van buiten zal het gebouw je niet zoveel doen, maar laat je dat niet weerhouden om het te bezoeken. Je wordt echt verrast. Maar terug naar de middeleeuwen. De eeuwenoude sfeer proef je vooral in de Muurhuizen, echt een plaatje. En meer over de geschiedenis van de stad kom je te weten in het mooie museum Flehite. Loop verder vooral door alle pittoreske straatjes en hofjes, zoals het mooie hofje De Armen de Poth. En zin om nog iets aparts te zien? Buiten het centrum vind je het Russisch paleisje van Piet Blom (helaas niet te bezoeken).