Zin in een stedentrip? Mijn aanrader: Lille. Vroeger bekend als grauwe industriestad waar je voorbij sjeesde richting het zuiden. Tegenwoordig kleurrijk en hip, met de mooiste gebouwen, prachtige musea en vele culturele evenementen.
- Leuk aan Lille
- Bijzondere gebouwen in Lille
- Musea en exposities
- Culturele evenementen
- Stadsparken
- Lokale specialiteiten Lille
Leuk aan Lille
Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en architectuur, kom je in Vieux Lille aan je trekken met haar middeleeuwse straatjes en prachtige 17e-eeuwse architectuur. Je vindt in deze historische wijk de leukste kledingzaakjes, restaurantjes en winkels in prachtige gebouwen. Je kunt naar leuke evenementen of exposities in de mooie musea en hippe kunsthallen. Toe aan een culinaire tussenstop? Dan word je vast verrast door alle speciaalzaken, theesalons en de vele restaurantjes. Shop till you drop behoort overigens ook tot de mogelijkheden.
Lille hoorde vroeger bij België. Dit zie je niet alleen terug in de architectuur, maar ook in de lokale specialiteiten en gezellige bourgondische sfeer. Dit komt ook omdat Lille een echte universiteitsstad is. Er zitten maar liefst 4 universiteiten en ruim een derde van de bevolking is jonger dan 35 jaar. Het is dan ook een levendige stad met ontelbare cafés en restaurants. En je hoeft in Lille geen wegwijs te worden uit metronetwerken of busstations. Het is allemaal goed te doen per voet. Of per fiets die je op elke straathoek kunt huren.
Bijzondere gebouwen in Lille
De mooiste gebouwen vind je in het het oude centrum van Lille. Een kleine greep.
De Oude Beurs (La Vieille Bourse)
La Grand Place ligt precies tussen het oude en het nieuwe Lille in. Er staan prachtige panden die aan Antwerpse huizen doen denken. Het is het bekendste plein van de stad en populair bij toeristen. Het mooiste gebouw op La Grand Place is de 17e-eeuwse Oude Beurs. Het lijkt een geheel te zijn, maar in werkelijkheid zijn het 24 identieke gebouwen rondom een binnenplaats. Het gebouw in Vlaamse renaissancestijl is prachtig versierd en valt op door zijn mooie kleuren. Kooplieden hebben de Oude Beurs laten bouwen tijdens de Gouden Eeuw om de concurrentie aan te gaan met de grote beurzen in de Nederlanden. Hij bleef in gebruik tot 1920. Tegenwoordig kun je op de schitterende binnenplaats terecht voor tweedehandsboeken, posters en oude ansichtkaarten. Ook kun je er soms schaken. Het binnenplein is open van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00. En in de zomer worden er ‘s zondags tango-avonden gehouden.
Place du Théâtre
Dit plein is het kleine broertje van la Grand Place. De twee indrukwekkende gebouwen op het Place du Théâtre zijn van dezelfde architect: Cordonnier. Hij werkte veel in Noord-Frankrijk, maar ook in Nederland. Links zie je de Kamer van Koophandel. Dat doet je misschien ergens aan denken? Klopt, het lijkt op het Vredespaleis in Den Haag. Daar werkte Cordonnier eerder aan. Het belfort van de Kamer van Koophandel speelt elk uur een bekend slaapliedje uit Lille, Le P’tit Quinquin. Rechts op het plein staat het operagebouw. Voor dit gebouw diende de Opera Garnier in Parijs als voorbeeld. Op de voorgevel staat een beeldhouwwerk van Apollo omringd door zijn muzen. Daarnaast zie je beelden die muziek en theater illustreren.
Notre-Dame de la Treille
Het meest knusse, pittoreske pleintje van oud Lille is Place aux oignons. Het pleintje is omgeven met oude wevershuisjes waar nu restaurantjes in zitten. Dit is dé plek om het authentieke Lille te ervaren. Vlakbij ligt Place Gilleson met de aparte kathedraal Notre-Dame de la Treille. Deze kathedraal werd gebouwd in de 19e eeuw, maar pas afgemaakt in 1999. De voorgevel is dan ook modern, maar de achterkant neogotisch. Achter de Notre-Dame de la Treille zie je kleurrijke gevels van de 17e-eeuwse panden.
Gare Lille-Flandres
De allereerste treinverbinding in Frankrijk was tussen Parijs en Lille. Aangelegd in 1846. Vanwege het grote succes van de lijn werd het voorlopige houten stationnetje al zo’n 20 jaar later vervangen door het huidige gebouw. En niet alleen het station in Lille barstte toen uit zijn voegen, ook Gare du Nord was te krap geworden. Daarom werd de voorgevel van dit beroemde station in Parijs afgebroken en gebruikt voor het nieuwe station in Lille. Overigens waren niet alle inwoners van Lille daar zo blij mee, om ‘de restjes uit Parijs’ te krijgen. Daarom werd de gevel nog wat verder verfraaid, bijvoorbeeld met de klok. Het station zelf bestaat uit een grote metalen hal die kenmerkend is voor de industriële 19e-eeuwse bouwstijl.
De futuristische wijk Euralille
Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts met Lille. Dit kwam vooral omdat de textielindustrie op zijn gat lag. Maar Lille maakte een ommezwaai van industrie naar dienstverlening. In 1994 werd een supermoderne zakenwijk uit de grond gestampt. Met niet alleen kantoren, maar ook winkels, woningen, hotels en een station voor de hogesnelheidstrein (TGV). Voor het ontwerp van de wijk werd een wedstrijd uitgeschreven. De bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas won. De gebouwen in de wijk zijn ontworpen door Franse architecten die eerder werkten aan belangrijke gebouwen in Parijs. Zoals de Arche de la Défence.
Het opvallendste gebouw van Euralille is de Tour de Lille. De imposante groengrijze toren is gebouwd in de vorm van de letter L. Het bovenste deel is van metaal en glas, het onderste van steen en glas. Voor het gebouw staat een enorme, kleurrijke bos tulpen van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Hij heeft het kunstwerk gemaakt in 2004, het jaar waarin Lille Culturele Hoofdstad van Europa was. Naast de bijzondere architectuur, kun je overigens goed shoppen in het mega winkelcentrum. Je vindt hier vooral de grote ketens, zoals H&M en Hema.
Musea en exposities
Lille heeft klassieke musea en industriële kunsthallen. En dat in de mooiste gebouwen! Het bekendste museum van de stad is het Palais des Beaux arts.
Palais des Beaux arts
Na het Louvre heeft dit museum de grootste kunstcollectie van Frankrijk met zoal werken van Monet, Rubens en Van Ruisdael. Bovendien zit het in het mooiste gebouw van Lille. En ze organiseren vaak originele tentoonstellingen. Kijk hiervoor op de (Nederlandstalige!) website van Palais des Beaux arts.
Musee Hospice Comtesse
Dit was vroeger het ziekenhuis van de stad, gerund door nonnen. Nu is het een museum dat laat zien hoe zij hier leefden en werkten in de 17e eeuw. Het kleine museum geeft een goed beeld van het interieur in die tijd. Vooral de keuken is leuk met authentieke Delfts blauwe tegeltjes.
Op de bovenverdieping is expositie over de geschiedenis van Lille en zie je Nederlandse schilderijen en beeldhouwwerken uit de 17e en 18e eeuw. Helaas is de uitleg alleen in het Frans. Meer info op de website van Musee Hospice Comtesse (in het Frans).
Gare Saint-Sauveur
Dit oude goederenstation is omgebouwd tot hippe kunsthal. Er zijn regelmatig moderne (kunst) tentoonstellingen en concerten. Ook zit er een bioscoop en een bar met een industriële inrichting. Alle activiteiten vind je op de website van Gare Saint-Sauveur.
Tripostal
Dit voormalige postkantoor is nu een immense expositieruimte. Er worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd. En je kunt er lunchen. Het restaurant is overigens ook los van de expositieruimte te bezoeken.
La Piscine de Roubaix
Vlakbij Lille ligt Roubaix met een geweldig museum in een voormalig art-decozwembad uit 1932. Gaat dat zien!
Louvre-Lens
Nog iets verderop, in Lens, is in 2012 een dependance van het Louvre geopend. Het museum is ontworpen door een Japans architectenbureau en is gebouwd als een groot paleis van glas en staal. Kijk op de website Louvre-Lens voor meer info.
Villa Cavrois
Niet te missen architectonisch hoogtepunt: Villa Cavrois. Een geweldig voorbeeld van modernistische architectuur. Vanuit Lille is het 20 minuten met de tram.
Culturele evenementen
In Lille wordt veel georganiseerd. Hieronder vind je (twee)jaarlijks terugkerende evenementen.
Fotofestival
Dit tweejaarlijkse festival met fototentoonstellingen op verschillende locaties is absoluut een aanrader. Je komt in de mooiste gebouwen en ziet bijzondere reportages. Zo was een paar geleden het thema ‘Le Nord’. Met daarin een aparte fotoserie van huizen in Nederland. Waarom deze serie? De fotograaf vond het werkelijk bizar dat in Nederland iedereen zo bij elkaar naar binnen kijkt door de opvallend grote ramen. Voor meer informatie over het fotofestival kun je terecht op: Transphotographics.
Festival Lille3000
Eens in de 2 jaar wordt Lille3000 georganiseerd. Dan staan door de hele stad kunstwerken en zijn er bijzondere exposities en talrijke activiteiten. In 2019 is het thema Eldorado met Mexico als eregast. De agenda vind je op Lille3000.
Braderie van Lille
Ok, niet echt cultureel, maar je kunt het niet over Lille hebben zonder de braderie te noemen. Elk jaar komen er tussen 2 en 3 miljoen bezoekers af op deze vlooienmarkt. Iedereen gaat er aan de moules-frites (mosselen met friet) met bier. Traditiegetrouw stapelen de restaurants de lege schelpen buiten op, en hopen daarmee de wedstrijd voor de hoogste mosselberg te winnen. Hou je van markten en gezellige drukte? Mis deze braderie dan niet. Hou je niet van mensenmassa’s? Sla Lille dan in het 1e weekend van september over.
Stadsparken
De mooiste parken van de stad.
Jardin Vauban
Dit charmante park werd in 1863 aangelegd door de hoofdtuinier van Parijs. De tuin in Engelse stijl heeft kronkelende weggetjes langs eeuwenoude bomen, mooie bloemenperken en een grot met een watervalletje. Ook staat er een grappig marionettentheater in het vroegere Chalet des Chèvres. Het ligt aan het eind van de Boulevard de la Liberté.
Parc de la Citadelle
Wandelaars, fietsers, joggers: dit grote park is ontzettend populair bij de inwoners van Lille. Het ligt rond de Citadelle, dus je kunt een mooie wandeling maken langs de muren van deze vesting. Er loopt ook een pad langs de rivier de Deule. Aan het begin van het park kun je fietsen huren.
In het park van de Citadelle zit een leuke dierentuin die je gratis kunt bezoeken. Niet heel groot, maar wel een bezoekje waard. Aan het begin van het park kun je wat geld doneren om de dierentuin te steunen, dit is niet verplicht.
Lokale specialiteiten Lille
Lille was vroeger een Vlaamse stad en er zijn nog steeds veel Vlaamse eetcafés (estaminets) te vinden. Maar als je geen zin hebt in deze stevige Vlaamse pot, is er genoeg andere keuze. Ook staat Lille bekend om zijn zoete lekkernijen en zijn kaas. Lees hier alles over de lokale specialiteiten en leuke restaurants.
Maison Meert
De luxe patisserie Meert heeft in 1849 de gaufre bedacht. Gaufres lijken op stroopwafeltjes, maar zijn gevuld met vanille uit Madagaskar. Ik vind ze niet heel bijzonder, maar ze zijn heel beroemd. Generaal Charles de Gaulle was er dol op, en de wafel werd geleverd aan het Élysée in Parijs.
Eens proberen? Meert, overigens de oudste (en meest luxe) patisserie van de stad, vind je op 23 rue Esquermoise. Alleen al leuk om naartoe te gaan vanwege het prachtige art-nouveau gebouw uit de 19e eeuw.
Aux merveilleux de Fred
Dit is dé plaatselijke lekkernij van Lille, gemaakt van meringue en slagroom. Hiervoor ga je naar de bakker Aux Merveilleux de Fred, die het recept bedacht heeft. Je kijkt zo de keuken in van de bakker. Op zondag staat er meestal een rij tot aan buiten. Je gaat voor de merveilleux naar 67 Rue de la Monnaie. Je vindt ze overigens ook in Parijs, Londen, Brussel en New York. Dus dit gebakje kan nog wel eens net zo beroemd worden als de macaron.
Maroilles: streekkaas
Hou je niet van kaas die nogal stinkt? Dat als je de ijskast opent, je pal achterover slaat van de penetrante geur? Sla de maroilles dan maar over. Dit is echt een kaas voor gevorderden. Maroilles dankt zijn naam aan het gelijknamige plaatsje in Nord-Pas-de-Calais, waar hij al sinds de 7e eeuw wordt gemaakt. Het is een kaas van koemelk en gewassen schimmelkorst en hij ruikt behoorlijk…Naar verluidt is hij zo sterk omdat de Noord-Franse mijnwerkers veel van hun reuk verloren hadden.
Als je maroilles zonder de oranje, zachte korst eet, is het eigenlijk maar een mild kaasje. Niet zo uitgesproken als je zou verwachten na de verhalen hierboven. Maar met korst vind ik de kaas inderdaad wat te sterk. Minder dan bijvoorbeeld een blauwe schimmelkaas, maar die vind ik wel lekkerder smaken. Zelf testen? Er zitten genoeg kaaszaakjes in Lille, zoals in Rue Basse. En maroilles is ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.