Lijm en Cultuur, Delft

Steeds meer industriële panden krijgen (gelukkig) een nieuwe bestemming. En Lijm en Cultuur is daar een geweldig voorbeeld van, het is nu een culturele hotspot.

Fabrieksterrein

In de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek vinden nu tal van creatieve activiteiten plaats. Je kunt er naar voorstellingen, workshops en  evenementen en er worden ruimtes verhuurd aan creatieve ondernemers. Ook is iedereen welkom in het leuke restaurant Experiment met fantastische tuin aan de Schie. En dit alles in de historische fabrieksgebouwen van de bekende Delftse ondernemer Jacques van Marken. Veel zijn in de 19e eeuw ontworpen, bijvoorbeeld door Bastiaan Schelling die vooral in Delft actief was en bijvoorbeeld ook het hoofdkantoor van de Gist- en Spiritusfabriek ontwierp. Ook zie je twee na-oorlogse panden: een ketelhuis van staal en glas en een opslaggebouw met betonskelet.

Geschiedenis Lijm- en Gelatinefabriek

De fabriek werd opgericht in 1885, maar de stad was destijds niet zo blij met de nieuwste aanwinst van Jacques van Marken, want de fabriek stonk. En niet een klein beetje, de pindakaaslucht waar Delft later bekend om stond was er niets bij. Hoe dat kwam? De producten werden gemaakt van de beenderen van geslacht vee. De fabriek kende een roerig bestaan. Het bedrijf doorstond oorlogen, crisissen, stakingen en een explosie, maar stopte uiteindelijk (mede door de gekkekoeienziekte) in 2002. De gebouwen hebben een tijd leeg gestaan, maar gelukkig blies Lijm & Cultuur nieuw leven in het complex.

Lijm & Cultuur bezoeken

Rotterdamseweg 272
2628 AT Delft
Lijm & Cultuur