Kasteel Ruurlo, Ruurlo

Een eeuwenoud kasteel met een glazen loopbrug, een gloednieuwe entree en een moderne wenteltrap. Kasteel Ruurlo draagt het met verve. Er huist nu een museum in waar je architectonische decors  ontdekt van de schilder Carel Willink. 

Carel Willink

Het gebouw kan ook nog eens vele functies aan: eerst diende het kasteel als woning van het adellijke, riddergeslacht Van Heeckeren, daarna werd het omgebouwd tot gemeentehuis en inmiddels is het museumgebouw geworden. Het museum is gewijd aan Carel Willink die wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme, al even bijzonder als het kasteel zelf.

Geschiedenis Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo stamt waarschijnlijk uit rond 1326, maar toen zag het er nog helemaal anders uit, want rond 1400 kwam de familie van Heeckeren in bezit van het kasteel en dat heeft het geweten. De familie wist Kasteel Ruurlo maar liefst vijf eeuwen in bezit te houden en liet het bakstenen pand behoorlijk wat gedaantewisselingen ondergaan. Er werd veel bijgebouwd – in de 17e eeuw bijvoorbeeld een extra toren aan de achterkant – en gerenoveerd. Het kasteel dat je nu ziet, stamt vooral uit de 16e en 17e eeuw. Ook de tuin heeft een flinke make-over gekregen, die ging net zo makkelijk van een 18e-eeuwse Franse, strakke tuin naar een 19e-eeuwse Engelse landschapstuin met slingerende paden, waterpartijen en heuvels. Gelukkig hadden de Van Heeckerens wel smaak, want het is een mooi geheel geworden, zeker in combinatie met de moderne details die recentelijk zijn toegevoegd.

Kasteel Ruurlo bezoeken

Adres: Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo