Huisje van Sluijmer

Het Huisje van Sluijmer is een unieke woning aan de Drift in Utrecht. Het staat op een stukje grond van maar drie bij vijf meter en is toch 117 vierkante meter.

Bezwaar en waardering

In 1940 werd op deze hoek een huis afgebroken. Daarna mocht er even niet gebouwd worden, want de gemeente had plannen. Toen uiteindelijk bleek dat die niet doorgingen, kwam het architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen met een plan: het wilde op het kleine stukje grond een modern huis bouwen.

Omwonenden vonden het prima dat de architecten op het miniperceel wilden gaan bouwen. Maar een huis van staal en glas in deze mooie straat met historische huizen? Dat kon echt niet; veel te modern. En zo ontstond een jarenlange juridische strijd. Lang verhaal kort, in 2002 gaf de Raad van State toestemming om te bouwen. Sluijmer veranderde niets aan het ontwerp van 1992.

Later kwam er ook waardering voor de woning: in 2003 ontving het architectenbureau de AD/UN Publieksprijs voor het ontwerp. En de stadsgidsen van Utrecht nemen toeristen enthousiast mee naar het bijzondere huis.

Minihuis

Het Huisje van Sluijmer staat op een stukje grond van maar drie bij vijf meter en is toch 117 vierkante meter. De kamers zijn verspreid over zeven verdiepingen. Om te voorkomen dat je je een breuk loopt, zijn er twee keukens, twee badkamers en op drie verdiepingen toiletten. De slaapkamer zit helemaal bovenin. Door het glazen plafond kun je de sterren zien.

Huisje van Sluijmer, Utrecht
Huisje van Sluijmer

Omdat het huis zo klein is, heeft de architect ook de meubels in het ontwerp meegenomen. Precies passend: een eettafel met stoelen in de keuken, een bed in de slaapkamer, een bureau in de werkkamer. Meer plek is er niet. Alles ligt vast.

Wel groot zijn de werfkelders onder het huis. Ze lopen onder de straat door en grenzen aan de gracht. In totaal 55 vierkante meter. Daar vind je de woonkamer waar je door de glazen pui uitkijkt op de Drift.

Huisje van Sluijmer bezoeken

Het adres van de woning is Drift 0.  Het is niet te bezichtigen. Als je een rondleiding volgt van Gilde Utrecht loop je er langs en hoor je meer over het bijzondere gebouw.