Huis Van Meerten, Delft

De overkapte binnenplaats met mozaïekvloer doet je denken aan een zonnige, Italiaanse villa. De natuurstenen voorgevel oogt als een statig paleis en de achterzijde van de woning brengt je in vakantiesferen dankzij de Zwitserse chaletstijl. Het Huis van Meerten kent vele gezichten.

Voorgeschiedenis

De rijke Lambert van Meerten liet het woonhuis uit 1893 bouwen. Deze industrieel had samen met z’n broer de jeneverdistilleerderij overgenomen van opa Van Meerten. Het was een hechte familie, want Lambert ging met zijn zus Dina in het mooie ‘Huis Oud-Holland’ wonen. Maar de woning was eigenlijk vooral bedoeld voor zijn geliefde museumstukken, Lambert was namelijk een verwoed verzamelaar van Delfts aardewerk, meubelen en bouwfragmenten, zoals prachtig beeldhouwwerk en tegeltableaus. Na zijn dood moest de woning zelfs een museum worden. Dat ging nog bijna mis, omdat het familiebedrijf vlak voor zijn overlijden failliet ging. Maar zijn vrienden – die ook hielpen bij het ontwerp van het huis – zorgden ervoor dat het museum in 1909 er alsnog kwam.

Architectuur en inrichting Van Meerten

Lamberts vriend Jan Schouten ontwierp de natuurstenen gevel, geïnspireerd op de renaissancestijl. De achtergevel kwam van zijn maatje Adolf le Comte die een ontwerp in eclectische chaletstijl maakte, compleet met veranda en torenuitbouw. Binnen zie je vooral de liefde voor kunst van Lambert terug en kom je dingen tegen die je niet snel verwacht in een woonhuis. Zo zie je in de hal een koordeur die naar de bordestrap leidt. Kijk in de Italiaans ogende hal ook vooral omhoog naar de lichtkoepel met glas-in-loodvensters. Zij verbeelden de 12 maanden van het jaar en de dierenriem. Leuk om te weten is dat de immense hal zelfs vloerverwarming had, ongekend in die tijd. En de moderne woning was niet alleen van alle gemakken voorzien, maar ook doordrenkt van de mooie details, zoals gedetailleerd houtsnijwerk, schouwen met sierlijke ornamenten en een originele bedstede. Bovendien had het huis een gigantische, ommuurde tuin, de Van Meertens hadden niets te klagen. In het museumhuis krijg je nu een glimp van hoe zij leefden.

Huis Van Meerten bezoeken

Oude Delft 199
2611 HD Delft
Museumhuis Van Meerten