Huis De Haan, Zierikzee

In de mooie Meelstraat vind je de oudste woning van Zierikzee. Huis De Haene staat er al sinds de eerste helft van de 14e eeuw.

Het wordt ook wel het Tempeliershuis genoemd. Deze naam – die het huis in de 18e eeuw kreeg – slaat nergens op. De Tempelieren hadden hier geen vestiging en ook de legende over het ombrengen van Tempelieren in 1312 zou niet echt gebeurd zijn. Daarentegen valt tegen de benaming ‘De Haan’ niets in te brengen; in de gevel zijn twee haantjes aangebracht. De gevel heeft sowieso veel beeldhouwwerk (zoals de vele bogen) en een druk voorkomen door het gebruik van zowel natuursteen als baksteen. Onder de trapgevel zie je een grote boog in de vorm van een klaver. Zo’n versiering kwam destijds in de destijds bloeiende handelsstad Brugge veel voor, een vleugje BelgiĆ« in Zeeland.

Het historische koopmanshuis is niet van binnen te bezichtigen. Jammer, want het heeft nog een authentiek houtskelet en er zijn nog originele tegels te vinden in de kelder. In 2017 waren er plannen om het gebouw open te stellen voor publiek, maar het is niet duidelijk wat daarmee gebeurd is.

Naar Huis De Haan

Meelstraat 3
4301 EA Zierikzee