Het Schip, Amsterdam

Het Schip heeft inderdaad de vorm van een schip en barst van de uitbundige versieringen. In het museum hoor je alles over de geschiedenis van het bijzondere gebouw.

Gebouw Het Schip

Het Schip, een complex met arbeiderswoningen, wordt gebouwd tussen 1914 en 1921. De woningen zijn van alle gemakken voorzien en worden dan ook onthaald als ‘paleizen voor arbeiders’. De architect Michel de Klerk is een belangrijk gezicht van de bouwstijl De Amsterdamse School en ontwerpt het gebouw in uitbundige stijl, met veel baksteen, versieringen en expressieve kleuren. En hij maakt niet alleen de woningen, maar ook het postkantoor in het pand. Bij het Schip (door zijn driehoekige, langgerekte vorm, wordt het gebouw in de volksmond al snel zo genoemd) draait het echt om het uiterlijk van het gebouw. Functionaliteit staat op de laatste plaats. Zo zijn er balkonnetjes die je niet kunt gebruiken, onhandig gevormde ruimtes, en een totaal nutteloze hoge toren.

Geschiedenis

Er is nog een reden waarom de woningen zo enthousiast onthaald werden. Want arbeiders woonden voor die tijd in werkelijk erbarmelijke omstandigheden. Tijdens de industriƫle revolutie trokken arbeiders namelijk massaal naar de stad waardoor er ongekende woningnood ontstond (het is kennelijk van alle tijden). Hierdoor woonden complete gezinnen veelal in donkere, kleine krotwoningen zonder zelfs maar stromend water of een toilet. De De voor die tijd revolutionaire Woningwet van 1901 maakte hier een eind aan; de overheid ging onder andere leningen verstrekken aan woningbouwverenigingen om huizen te laten bouwen. Hierdoor kon Vereniging Eigen Haard drie blokken arbeiderswoningen neerzetten aan het Spaarndammerplantsoen, waaronder het Schip.

Het Schip bezoeken

Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Museum Het Schip

Het Schip wordt nog steeds bewoond, maar het leuke museum zit ook in het gebouw. Het Schip organiseert talloze activiteiten, zoals rondleidingen, lezingen, wandelingen, fietstochten en workshops.


Bekijk ook: