Gemeenlandshuis, Delft

Het gotische Gemeenlandshuis uit begin 1500 is het oudste woonhuis van Delft. De eigenaar had een behoorlijk budget voor zijn woning dankzij de gigantische bierproductie in de stad. De versieringen op het gebouw verwijzen hier nog naar.

Geschiedenis Gemeenlandshuis

In de tijd dat dit huis gebouwd werd, dronken mensen destijds bier als water, simpelweg omdat het water te vervuild was. Jan de Huyter was pachter van hop (inde een soort belasting), vergaarde zo een fortuin. En daarmee kon hij dit gigantische huis bouwen. Zo zie je op het ‘Huyterhuis’ nog allerlei hopbelletjes die hieraan herinneren. Verder kreeg het huis een hoge trapgevel die bedoeld was als uitkijktoren; een absoluut statussymbool voor De Huyter. De prachtige wapens boven de toegangsdeur werden ontworpen door de beroemde architect Pieter Post. Ze werden in 1645 aangebracht toen het Hoogheemraadschap van Delfland het gebouw kocht; vanaf dan het ‘Gemeenlandshuis’ genoemd. Op het torentje kwam een vergulde zeemeerman als windvaan. En helemaal geweldig is het riddertje naast de toegangsdeur. Die noem ik even apart, want die wordt vaak over het hoofd gezien. De oorspronkelijke dakruiter ontdekten archeologen tijdens de restauratie van 1988.

Bewoners en gasten

Het huis heeft opvallende bewoners en gasten gehad. Toen Karel V in 1541 Delft bezocht, logeerde hij in dit huis bij Jan de Huyter gelogeerd. De Huyter had namelijk goede relaties met het hof. Later werd het huis bewoond door Maria van Nassau, een dochter van Willem van Oranje. Maria en haar man Philips van Hohenlohe hadden maar liefst zesentwintig man personeel in dienst. Het huis werd in die tijd de Hof van den Grave van Hohenlohe genoemd.

Naar het Gemeenlandshuis

Oude Delft 167
2611 HB Delft

Het Gemeenlandshuis is alleen tijdens Open Monumentendag Delft van binnen te bewonderen. Het  is nog steeds in gebruik van het Hoogheemraadschap.