Gebouwen met een record in Nederland

Het grootste gebouw, het smalste huisje, het oudste woonhuis en de eerste wolkenkrabber van Nederland. Bekijk Nederlandse gebouwen met een record op hun naam.

Manhattan aan de Maas is weer een toren rijker. Met zijn 215 meter is de Zalmhaventoren zelfs het hoogste gebouw van Nederland en van de Benelux.
Het is het eerste kunstdepot ter wéreld dat publiekelijk toegankelijk is. In 2021 geopend en nu al beroemd. Volg de instaprondleiding om een depotruimte te bezoeken.
In 2014 werd in Rotterdam de eerste markthal van Nederland geopend, zoals je die misschien kent van Parijs, Londen of Barcelona. Uniek is - zelfs een wereldprimeur - dat er ook appartementen zijn ingebouwd in de Rotterdamse markthal. 
Pal achter de Erasmusbrug prijkt De Rotterdam, ook wel bekend als het grootste gebouw van Nederland. Dat is overigens niet helemaal waar, het is wel het grootste multifunctionele gebouw.
De Euromast werd in 1960 gebouwd en meteen het hoogste bouwwerk van Rotterdam. De toren werd speciaal neergezet voor de Floriade, de internationale bloemenexpo. De Euromast is nog steeds de hoogste uitkijktoren van Nederland.
Bij de opening in 1953 werd de Lijnbaan internationaal gezien als werkelijk hypermodern. Het was de eerste winkelboulevard van Nederland en de eerste autovrije van Europa. 
Bij op de oplevering in 1931 was de Van Nelle Fabriek de modernste fabriek van Nederland. Dankzij de gigantische glasgevel wordt het gebouw ook wel Het Glazen Paleis genoemd.
Dit is het grootste bakstenen gebouw van Nederland! Vanwege zijn vorm vooral bekend als De Inktpot. Het gebouw uit 1921 is al helemaal uniek omdat er een ufo op het dak ligt. 
Het is nu maar een kleine jongen in Rotterdam, maar in 1898 was het Witte Huis de eerste wolkenkrabber van Nederland. Het was voor die tijd ongekend hoog: 43 meter.
De Winkel van Sinkel staat bekend als het eerste warenhuis van Nederland.
Het smalste huis van Nederland vind je in Amsterdam. Niet heel verrassend, want veel huizen in de hoofdstad zijn supersmal. En dat heeft een reden.
De monumentale Domtoren is sinds 1382 de trots van Utrecht en de hoogste kerktoren van Nederland. De toren is te bezoeken met een rondleiding. En je kunt ook een uniek kijkje nemen ónder het eeuwenoude Domplein.
De Proosdij is het oudste stenen huis van Nederland. Het oudste gedeelte gaat helemaal terug tot aan 1130.