Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Op de dag dat het Depot geopend wordt, haakt Ikea hier meteen op in: “Wij hebben het schaalmodel”. En dat klopt, het geweldige ronde, spiegelende gebouw is geïnspireerd op een Ikea-schaaltje. Eenvoud siert, dat blijkt maar weer. 

Gebouw Depot Boijmans Van Beuningen

Het ontwerp is een breinbreker voor architectenbureau MVRDV. Het depot moet plek bieden aan zo’n 151.000 kunstwerken van museum Boijmans Van Beuningen, maar geen kolos worden in het mooie Museumpark. Tijdens een van de vergaderingen vertelt de architect Winy Maas dat het een slank gebouw moet worden met een zo’n klein mogelijke footprint. Al pratend valt zijn oog op een schaaltje… “Een beetje zoals deze kom“, filosofeert de architect. En dit even eenvoudige als briljante idee blijkt precies raak! Niet alleen vanwege de mooie ronde vorm van de kom, maar ook het spiegelende. “Dat moet het gevoel van oneindigheid geven, zoals parken bedoeld zijn”, aldus Maas. Het ‘schaalmodel’ moet alleen iets worden uitvergroot.

Het depot wordt uiteindelijk 40 meter hoog en heeft bovenin een doorsnede van 60 meter. Maar het charmante, ronde gebouw past helemaal in de omgeving. Of zoals Maas het zegt: “Ondanks een inhoud van 15.000 m2 oogt het als een aaibaar bolletje”. Leuk is dat bovenop het bolletje echte bomen staan. Eén van de bijnamen van het gebouw is dan ook De Bloempot, maar Rotterdammers spreken toch vooral over De Pot. In de weerspiegeling van het gebouw zie je trouwens niet alleen het park, maar ook de skyline van Rotterdam, de hemel en voorbijgangers. Het bijzondere gebouw ziet er dus elk moment van de dag net iets anders uit. Het won al talloze prijzen en heeft zelfs de voorpagina van The New York Times gehaald.

Het Depot van binnen

Sinds 6 november 2021 kun je het depot van museum Boijmans Van Beuningen bezoeken. Het is het eerste kunstdepot ter wéreld dat  publiekelijk toegankelijk is. Leuk weetje: de meeste musea tonen maar iets van 6% tot 10% van hun collectie, de rest is afgeschermd opgeslagen. De Rotterdamse schatkamer is dus absoluut uniek en zeker een bezoekje waard. De Escheriaanse trappen in het hypermoderne gebouw vormen een kunstwerk op zich. En omdat binnen alles open en transparant is, kijk je over alle verdiepingen heen naar schilderijen, vazen, beelden en andere gave kunst. Je kunt zelfs over glazen vitrines lopen en de kunst van bovenaf bewonderen (voor mensen met hoogtevrees: ze zijn ook te vermijden;)). Je kunt lekker ronddwalen langs kunst, genieten van de architectuur en – vanuit het restaurant op het groene dakterras – het uitzicht over Rotterdam.

Foto’s depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Depot Boijmans van Beuningen bezoeken

Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
Bezoekersinformatie Depot