Eye, Amsterdam

De een ziet in het gebouw een meeuw die is neergestreken op de oever van het IJ, de ander een oog. Filmmuseum EYE is hoe dan ook hét herkenningspunt van Amsterdam-Noord.

Het gebouw

Als je het pontje neemt aan de achterkant van Amsterdam Centraal word je oog al getrokken naar het futuristische gebouw met zijn eigenzinnige vorm en grote uitkragingen. Om het staalskelet heen zijn 12.500 m² aluminium spierwitte stukjes aangebracht, zodat het licht op talloze wijzen reflecteert. Zo ontstaat een spel van licht en donker; een eerbetoon aan de film zelf. Het gebouw uit 2012 werd ontworpen door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl.

Inrichting

In het gebouw staat niets recht en haaks op elkaar. De plafonds zien eruit als een vouwwerk van vlakken, er zijn warme materialen gebruikt en er is gezorgd voor ruime lichtinval. In de bioscoopzalen overheersen de kleuren grijs, zwart en paars. In Cinema 4 zie je een wanddecoratie in art-decostijl, geïnspireerd op de voormalige Parisien-bioscoop in Amsterdam.

[metaslider id=12992]

Eye bezoeken

IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
Filmmuseum Eye

Het museum huisvest de grootste filmbibliotheek van Nederland, heeft vier filmzalen en een permanente collectie over de geschiedenis van de film.


Bekijk ook: