Kaerskorf, Delft

De Kaerskorf uit 1598 ziet er typisch Hollandse renaissance uit. Maar had in de 19e eeuw nog een hele andere aanblik. Er hebben verschillende bedrijfjes in het pand gezeten en er zit nu een lieflijke antiekwinkel in.

Geschiedenis Kaerskorf

Je kunt het niet over De Kaerskorf hebben, zonder buurpand De Maen (het rode pand rechts op de foto) te noemen. Want in de 13e eeuw stond op deze plek waarschijnlijk één huis, maar dat werd tijdens de stadsbrand in 1536 verwoest. Daarna werd ‘De Maen’ opgebouwd met een eigen ingang aan de Voldersgracht, genaamd De Caerscorff. En een paar jaar later, in 1598, kreeg een kruikenbakker toestemming om op de plek ervoor een nieuw pand te bouwen en zo ontstond De Kaerskorf. Een prachtig gebouw in renaissancestijl, met kenmerkende trapgevel en kruisvensters.

Restauratie

In 1839 kocht een timmerman het prachtige renaissancegebouw (voor 810 gulden) en hij koos ervoor het pand te moderniseren naar 19e-eeuwse mode. Het kreeg een lijstgevel met schuifvensters; weg was de 16e-eeuwse renaissancestijl… In 1965 restaureerden architechten Kooreman en Raue het gebouw in de oorspronkelijke 16e-eeuwse stijl. Dit dankzij de Vereniging Hendrick de Keyser die het inmiddels in bezit had. De reconstructie was mogelijk dankzij de aangetroffen bouwsporen in het pand en een tekening uit 1836 van het originele gebouw.

Naar De Kaerskorf

Markt 2
2611 GT Delft

Er zit nu een gezellige antiekwinkel in. Lees ook het leuke artikel over de eigenaar; de oudste winkelier van Delft.